Dönemin Kültür Bakanı Ertuğrul Günay: Ilısu Baraj projesi baştan yanlıştı

Ilısu Barajı’nın yapımına başlandığı dönemde Kültür ve Turizm Bakanı olan Ertuğrul Günay, “Hasankeyf, doğa yapısı itibariyle zarar görecek; bu nedenle proje baştan yanlış” dedi.

Yayınlanma: 22.01.2020 - 12:18
Dönemin Kültür Bakanı Ertuğrul Günay: Ilısu Baraj projesi baştan yanlıştı
Abone Ol google-news

12 bin yıllık tarihe sahip Hasankeyf ile milyonlarca canlıya ev sahipliği yapan Dicle Vadisi, Temmuz 2019’da su tutulmaya başlanan ve 50 yıl ömrü olacağı öngörülen Ilısu Barajı’nın suları altında bırakılmak isteniliyor. Resmi temel atma törenin 2006’da atıldığı Ilısu Baraj ve Hidro Elektrik Santrali (HES) projesinin inşaatının yapımına 2010 yılında başlandı. 29 Ağustos 2007 ve 24 Ocak 2013 tarihleri arasında Kültür ve Turizm Bakanı olan Ertuğrul Günay açıklamalarda bulundu. 

‘PROJENİN REVİZE EDİLMESİNİ İSTEDİK’

Geçmiş bütün iktidarların barajlarla övündüğünü, AKP’nin de bu siyasi geleneği sürdürdüğünü ifade eden Günay, “Bakanlığımın yapması gereken baraj havzasında kurtarma kazılarını tamamlamaktı. Görevde kaldığım süre boyunca kazı işlemlerini titizlikle devam ettirdik. Bu nedenle dönemimde su tutma işi başlamadı” dedi. Tarım ve Orman Bakanlığı ile birçok kez bir araya gelerek projenin, Hasankeyf’i koruyacak biçimde revize edilmesini istediklerini ifade eden Günay, “Ancak bu saatten sonra bunun mümkün olmadığı cevabını aldık” diye konuştu.

‘TARİHİ VE ARKEOLOJİK VARLIKLAR GÖZETİLMEMİŞ’

Ülkemizde yatırımcı anlayışın, korumacı anlayışa karşı her zaman üstün geldiğini söyleyen Günay, “Ilısu projesi yapılırken tarihi ve arkeolojik varlıklar yeterince gözetilmemiş. Burada bütün geçmiş iktidarların ihmali var. Önceki yıllarda UNESCO hiç gündeme gelmemiş. Proje revize edilmeden, bu saatten sonra alanın UNESCO listesine girmesi olanaksızdı” dedi. Günay, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) karar hakkının 2011’de Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan alınarak Çevre, Ormancılık ve Şehircilik Bakanlığı’na verilmesinin, karardan sonra Ilısu projesinin ÇED’den muaf tutulmasına ilişkin sorularımızın ise muhatabının Çevre Bakanlığı olduğunu ifade etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler