Dünya çocukları birleşiyor

Osman İkiz

Yayınlanma: 24.02.2019 - 13:08
Abone Ol google-news

Greta Thunberg, adını duydunuz mu?.. Çocukluktan gençliğe geçiş dönemini iklim değişikliği konusunda işten çok laf üreten politikacılara savaş açmaya adamış 16 yaşındaki İsveçli genç kız. Greta geçen yıl 20 Ağustos’ta elindeki “İklim için okul grevi’’ yazılı pankartla gelip İsveç Parlamentosu’nun önüne oturduğunda 15 yaşındaydı. Genç kız eylemine her cuma günü devam etti. Dünyadaki canlı varlığının devamı için iklim değişikliğini frenlemek gerektiğini söyleyen Greta’nın eylemi kısa sürede dünyada büyük yankı yarattı. İsveç’in birçok kentinde lise öğrencileri belediyelerin önünde politikacıları uyarmak amacıyla gösteriler düzenledi. Eylemler kısa sürede Avrupa kentlerine, ABD’ye, Avustralya’ya kadar yayıldı.

Greta zirve toplantılarında

“Hepimiz Gretayız’’, “Greta’nın yolundayız”, “Sürdürülebilir olmayan politikalardan vazgeçin”, “Ekonomik sistemi değiştirin”, “Geleceğini yakma” yazılı plakatlarla gösteri yapan öğrenciler halkın da sempatisini kazandı. Gösterilerin yayılması, halkın çocuklara sempatiyle yaklaşması, dünya basınının da gösterilere büyük yer vermesi karşısında politikacılar da kayıtsız kalamadı. Greta, Stockholm’de parlamento önündeki ilk eyleminin üçüncü ayında BM’in Polonya’daki iklim zirvesine davet edildi. 3 Aralık’ta Katowice’deki zirvede kürsüye çıkan genç kızın konuşması politikacılara atılmış şamar gibiydi. “Politikacılar bize ihanet ediyor. 25 yıldır, parlamentolarda, zirve toplantılarında, konferanslarda zehirli gazların atmosfere salındığını konuşuyorlar ama önlem almıyorlar. Çocuk gibi davranıyorlar. Dünyanın bize ait olan geleceğini çalıyorlar. Artık bir şeyler yapmamız gerekiyor. Buraya, isteseniz, istemeseniz de değişimin yolda olduğunu söylemeye geldim.” Zirve toplantısında BM Genel Sekreteri ile de görüşen Greta, geçen ay iklim değişikliğinin ele alındığı Davos zirvesine de davet edildi. Zirvede IMF Başkanı Lagarde ile görüşen Greta, geçen günlerde AB Sosyo-Ekonomik Komitesi’nin toplantısındaydı. AB Komisyonu Başkanı Juncker’in de katıldığı toplantıda, Greta gene politikacıları yaylım ateşine tuttu. “Büyükler bize umut vermeyi seviyorlar. Bizi umutla avutmalarını istemiyoruz. Büyüklerin, evleri yanıyormuş gibi paniğe kapılmalarını istiyoruz. Ama onlar ev yanarken çene çalmaya devam ediyor.”

Günümüzün Jean d’Arc’ı

Greta büyük toplantılardaki konuşmalarıyla ve gazetelere verdiği demeçlerle, Time dergisine göre bugün dünyanın en etkili genci haline geldi. Siyasal bilimcilere göre, birçok ülkede gençlerin uyanışını, eyleme geçmelerini sağlayan Greta günümüzün Jean d’Arc’ı olabilir. Karl Marx’ın “Dünyanın bütün işçileri birleşin” çağrısı gerçekleşmedi ama insan soyu iklim değişikliği yüzünden yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğundan, dünyanın bütün gençleri devletleri önlem almaya zorlamak için birleşebilir. Siyasal bilimciler haklılar, ekonomik büyümeden başka bir şey düşünmeyen ve hepsi popülist politikaların esiri olmuş partiler çevre sorununu vergi toplayıp çözeceklerini zannediyorlar. Bunlara çevre odaklı partiler de dahil. Greta da zaten özellikle İsveç Çevre Partisi ile ilgisinin olmadığını vurguluyor her fırsatta. “Onlar hükümet uçağına bindiler, iklim trenini kaçırdılar” diyor. Greta haklı, çevre partileri de sistemin parçaları haline geldi. Oysa gençler, “Varlığımız tehdit altında bu çılgın yola devam edilemez” diyorlar. Çılgın yolun yarattığı temel çelişki, insanları var olma ya da yok olmadan yana tercihe zorluyor. Aslında bütün insanların var olmadan yana olmaları gerekir ama tüketim ekonomisinin her yerde beyinleri dumura uğratıyor. O yüzden umudumuz gençler. 15 Mart’ı heyecanla bekliyoruz. Bütün dünya gençlerine yönelik bir günlük okul grevine katılım bakalım nasıl olacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler