‘Erken seçim hazırlığı’

Göçmen krizinin hükümeti tehlikeye soktuğu Almanya’da koalisyon ortağı Sosyal Demokratlar’ın parti içi toplantılar yaptığı iddia edildi

Yayınlanma: 23.06.2018 - 22:36
Abone Ol google-news

Almanya’da Angela Merkel başbakanlığındaki koalisyonda göçmen politikası üzerine görüş ayrılığı nedeniyle yaşanan çatlak, hükümet ortağı Sosyal Demokratları (SPD) harekete geçirdi. Der Spiegel dergisinin haberine göre 24 Eylül’deki genel seçimlerin ardından Merkel’in partisi Hristiyan Demokrat Birliği (CDU) ile tarihinde üçüncü kez koalisyon gitme kararı alan Sosyal Demokratların, erken seçim ihtimalini görüşmek üzere üç kez parti içerisinde toplantı yaptığı iddia edildi. Haberde, parti Genel Sekreteri Lars Klingbeil’in liderlik ettiği toplantılarda seçimler için olası tarihlerin ele alındığı, SPD kaynakları, aday listesi, parti programı, olağanüstü kurultay düzenlemesi gibi konuların masaya yatırıldığı belirtildi.

Merkel liderliğindeki Hristiyan Demokrat Birlik’in (CDU) ile kardeş partisi olan İçişleri Bakanı Horst Seehofer’in liderlik ettiği Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) göçmen politikalarının sertleştirilmesi taraftarı. Seehofer’in planı, farklı bir Avrupa Birliği ülkesinde kayıtlı olan, sınırdışı edildikten sonra geri dönen ve belgesi olmayan sığınmacıların Almanya tarafından reddedilmesini öngörüyor. Göçmenlere karşı izlediği açık kapı politikası nedeniyle eleştirilerin hedefindeki Başbakan Merkel ise krize Avrupa Birliği (AB) çatısı altında bir çözüm bulunması taraftarı. CSU Merkel’e 28- 29 Haziran’da Brüksel’de düzenlenecek olan AB zirvesinde bir çözüm için zaman tanımıştı. Öte yandan Merkel bugün Brüksel’de gerçekleşecek olan mini AB toplantısında büyük bir ilerleme beklenmemesi konusunda uyardı.

200 göçmen kurtarıldı

Bu arada savaştan, yolsulluktan kaçarak Libya üzerinden Avrupa’ya doğru yola çıkan göçmenlerin en tehlikeli rotası Akdeniz’de 200 göçmenin Libya donanması tarafından kurtarıldığı, 5 göçmenin ise hayatını kaybettiği duyuruldu.

Almanya’da Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU), Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasında uzlaşılan koalisyon anlaşması geçen martta Başbakan ve CDU Genel Başkanı Angela Merkel, CSU Genel Başkanı Horst Seehofer ve SPD genel başkanlığına vekâlet eden Olaf Scholz tarafından imzalanmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler