ABD'den Türkiye'ye çağrı!

ABD Dışişleri Bakanı, Hamas'ın kaçırdığı İsrail askerinin serbest bırakılması için Türkiye'den acil destek istedi.

Yayınlanma: 01.08.2014 - 19:32
Abone Ol google-news

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Hamas'ın esir aldığı askerin serbest bırakılması için Türkiye'den acil yardım istedi.

HAMAS'I SUÇLADI

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Gazze'yi işgal eden İsrail askerlerine Hamas'ın düzenlediği saldırıda 2 İsrail askerini öldürerek ve 1 askeri esir alarak Hamas'ı 72 saatlik ateşkesi ihlal etmekle suçladı. Hamas ise İsrailli askerin ateşkesin başlamasından önce kaçırıldığını açıklamıştı.

ABD ve BM'nin girişimleriyle Gazze'de sabah 8 itibarıyla ilan edildikten sonra 2 saat içinde bozulan ve İsrail'in saldırılarıyla 50 Filistinlinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan ateşkes hakkında ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'den açıklama geldi. Hamas'ın düzenlediği saldırıyı ABD'nin en güçlü şekilde kınadığını söyleyen Kerry, 'Bu saldırı birkaç gündür müzakere edilen ateşkesin ve ABD ile BM'ye verilen güvencelerin zalimce ihlalidir' dedi.
Hamas'a esir aldığı İsrail askerini serbest bırakması çağrısında bulunan Kerry, 'Gazze Şeridi'nin kontrolünü elinde tutan Hamas, derhal ve koşulsuz olarak kayıp İsrail askerini serbest bırakmalıdır' dedi.

Hamas ise ateşkesin başlamasından önce İsrailli askerlere saldırı düzenlediklerini ve bir İsrailli teğmeni kaçırdıklarını açıklamıştı.

BAN Kİ-MUN'DAN HAMAS'A ÇAĞRI

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İsrail ile Filistinli gruplar arasında varılan 72 saatlik ateşkesin bozulmasından Hamas'ı sorumlu tutarak, kaçırılan İsrail askerinin ''acilen ve koşulsuz'' serbest bırakılmasını talep etti.

BM Genel Sekreteri Ban, yazılı açıklamasında, Gazze'de bu sabah yürürlüğe giren ateşkesin Hamas tarafından ihlal edilmesini ''en güçlü şekilde'' kınadığını belirterek, yaşanan gelişmeler karşısında ''şoke olduğunu ve derin hayal kırıklığına uğradığını'' aktardı.

Bölgede tam olarak neler yaşadığını bağımsız olarak doğrulayacak imkan bulunmadığına değinen Ban, son raporlara göre ateşkesin başlamasından sonra iki İsrail askerinin öldürüldüğünü, birinin kaçırıldığını, bu durumun ateşkesi açıkça ihlal ettiğini ileri sürdü. Ban, ayrıca Gazze'de bu sabah alıkonulan İsrail askerinin ''acilen ve koşulsuz'' serbest bırakılmasını talep etti.

İsrail'in bu sabah yeniden başlattığı saldırılarda 70 Filistinlinin ölmesinden ''derin endişe'' duyduğunu da belirten Ban, özellikle zor durumda olan Gazzelilerin yaralıların tedavi edilmesi, cenazelerinin defnedilmesi, hayati önemdeki altyapının tamiri için ateşkesin önemli olduğunu vurguladı.

Ban, bu süreçte tarafları itidale ve 72 saatlik ateşkes anlaşmasına geri dönmeye davet ederek, taraflar üzerinde etkisi olan tüm ülkeleri de bu etkilerini kullanmaya çağırdı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler