Esirlere karşı liman

İsrail, Güney Kıbrıs’tan kargo gemilerine izin verip Gazze ablukasını hafifletme karşılığında Hamas’a elindeki tutsakları bırakma önerisini masaya getirdi.

Yayınlanma: 26.06.2018 - 22:37
Abone Ol google-news

ABD, İsrail başkenti olarak Kudüs’ü tanıyan kararıyla gerilimi daha da arttırdığı bölgede yeni Ortadoğu barışı için nabız yoklarken Netanyahu yönetiminden abluka altında tuttuğu Gazze için tartışmalı bir hamle geldi. İlk olarak İsrail basınına yansıyan haberlerde, Savunma Bakanı Avigdor Lieberman’ın Kıbrıs Rum Yönetimi’ne Gazze’ye yönelik yardım malzemelerinin, malların ulaşması için kurulacak limana ev sahipliği yapmasını önerdiği, böylelikle Gazze’ye silah kaçırılmasının engellenmesini, uzun yıllardır süren ağır ablukanın kısmi olarak hafifletilmesini hedeflediği belirtildi. İsrail tarafından da kontrolünün yapılacağı özel iskelenin Kıbrıs açıklarından yaklaşık 400 km. uzaklıktaki Gazze’ye gidecek kargo gemileri için kullanılabileceği kaydedildi.

Güney Kıbrıs: Değerlendiriyoruz

Kimi kaynak İsrail’in önerinin yaşama geçmesi için öncelikli olarak Gazze’nin kontrolünü elinde tutan Hamas’ın elindeki İsrailli asker, mahkumları serbest bırakması şartı koştuğunu duyurdu. AA’nın haberinde Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el- Kassam Tugayları’nın Nisan 2016’da elinde dört İsrail askeri olduğunu açıkladığına işaret edildi. Netanyahu cephesinin teklifinin, İsrail’in elinde bulunan 6 bin 36 Filistinli siyasi tutukluya veya 310 Gazzeli’ye değinmediği de aktarıldı. İsrail tarafı ayrıca biri Etiyopya asıllı, diğeri Arap olmak üzere 2 vatandaşının daha Gazze’de olduğunu duyurmuştu. Haberin yankı bulması üzerine Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nden İsrail’in Gazze’ye mal girişine olanak sağlayacak liman açma önerisinin incelendiği açıklaması geldi. Hamas ile İsrail arasında 18 Ekim 2011’de yapılan takas anlaşmasıyla 2006’da esir alınan İsrail askeri Gilad Şalit’e karşılık bin 27 Filistinli tutuklu serbest bırakılmıştı. Liberman, 10 Haziran’da Yediot Ahronot gazetesine verdiği söyleşide de Hamas’ın elinde tuttuğu İsrail askerlerini ülkelerine iade etmemesi durumunda Gazze Şeridi’ne uyguladıkları ablukayı hafifletmeyeceklerini söylemişti. Akdeniz’de enerji mücadelesi sürerken İsrail-Yunanistan-Güney Kıbrıs Rum Yönetimi son dönemde ittifaklığını artıyor. Liderler düzeyinde zirvelerin ardından geçen hafta da taraflar savunma bakanları düzeyinde Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde bir araya gelmişti. Toplantıda ortak tehditlere karşı “güvenlik, savunma işbirliğinin” de masaya yatırıldığı gündeme yansımış, bu çıkışın Türkiye’yi hedef aldığı yorumları yapılmıştı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler