Meksika’da zafer solcu başkanın

Ülke tarihindeki en kanlı seçim kampanyası sürecinin ardından Meksika pazar günü sandık başına gitti. Meksika’da zafer, açık ara farkla solcu başkan adayı Andres Manuel Lopez Obrador’un oldu. Obrador’un zaferi, tek parti iktidarının son bulduğu 2000’den beri seçilen ilk solcu başkan olmasıyla dünyada yankı uyandırdı.

Yayınlanma: 02.07.2018 - 22:38
Abone Ol google-news

 

Tarihindeki en kanlı seçim kampanyası sürecinin ardından pazar günü halkın sandık başına gittiği Meksika’da zafer, açık ara farkla solcu başkan adayı Andres Manuel Lopez Obrador’un oldu. Obrador, Ulusal Seçim Enstitüsü’nün açıkladığı yarı resmi sonuçlara göre oyların yüzde 53.8’ini alarak ülkenin yeni başkanı seçildi. Obrador’un en yakın rakibi, muhafazakâr çizgideki Milliyetçi Eylem Partisi (PAN) adayı Ricardo Anaya’nın oy oranı yüzde 22.8’de kaldı. İktidardaki sağ eğilimli Kurumsal Devrim Partisi’nin (PRI) adayı Jose Antonio Meade’nın oy oranı ise yüzde 16.3 oldu. Başkent Mexico City’nin eski Belediye Başkanı Obrador’un zaferi, tek parti iktidarının son bulduğu 2000 yılından beri seçilen ilk solcu başkan olması nedeniyle de “tarihi” olarak görülüyor. 64 yaşındaki siyasetçi aynı zamanda ülkeyi 71 yıl kesintisiz olarak yönetmiş olan PRI’nin yüksek oy oranları aldığı 1980’li yıllardan beri en büyük farkla seçilen lider olarak tarihe geçti.

Hedefte yolsuzluk var

Resmi olmayan sonuçların ardından ilk açıklamasını yapan Lopez Obrador, “Bugün tarihi bir gün ve her zaman hatırlanan bir gece olacak” ifadesini kullanırken, öncelikli icraatının ülkenin kanayan yaralarından yolsuzluğa son vermek olacağını belirtti. Uyuşturucu kartellerinin etkin olduğu, ekonomik ve siyasi krizlerin sarmalındaki Meksika’nın müstakbel başkanı, kampanya sürecinde gelir eşitsizliğiyle ve uyuşturucu çeteleriyle mücadele sözü vermişti. Pazar günü düzenlenen seçimler, ülke tarihindeki en kanlı seçimlerinden biri oldu. Kampanya süresicde 130’dan fazla aday ve parti çalışanı, uyuşturucu kartelleri tarafından öldürüldü. Oy verme işlemleri devam ederken de iki solcu siyasinin öldürüldüğü bildirildi.

Trump’tan tebrik

Diğer yandan solcu Obrador’un başarısı, yabancı sermaye sahiplerini endişelendirdi. Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından peso dolar karşısında düşüşe geçti. Meksika’nın müstakbel devlet başkanını tebrik eden ilk lider ise ABD Başkanı Donald Trump oldu. ABD Başkanı, Obrador ile çalışmak için hazır olduklarını ve iki ülkenin ortak çıkarı için ele alınacak çok fazla konu bulunduğunu açıkladı. ABD ile Meksika arasındaki ilişkiler Washington’ın uygulamaya soktuğu göçmen ve ticaret politikaları yüzünden gergin bir dönemden geçiyor.

Başkente kadın belediye başkanı

Genel seçimlerle birlikte gerçekleştirilen yerel seçimlerden ise yine tarihi bir sonuç çıktı. Başkent Mexico City’ye ilk kez bir kadın belediye başkanı seçildi. Yahudi asıllı bilim insanı, çevre aktivisti ve sol kanat politikacı Claudia Sheinbaum (56), Mexico City’nin yeni belediye başkanı olacak


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler