Erdoğan'ın 'Ey Trump'tan 'Çak Trump'a hızlı dönüşü

Siyaset tarzları sık sık benzetilen Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump'ın ilişkisi bir gergin bir barışık devam ediyor. Bir kaç ay önce Kudüs krizi sırasında Trump'a 'Ey Trump ne yapmak istiyorsun' diye seslenen Erdoğan, NATO Zirvesinde bu kez ABD Başkanı ile samimi görüntüler verdi. İkiliye Erdoğan'ın bir süre önce 'Baktım garip garip konuşuyor" dediği Fransa Cumhurbaşkanı Macron da eşlik etti.

Yayınlanma: 12.07.2018 - 10:22
Abone Ol google-news

<video:1023770>

2016'da yapılan seçimde ABD Başkanı seçilen Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki ilişki, son iki yılda inişli çıkışlı bir seyir izledi. Trump'ın ABD Başkanı seçilmesi hem AKP iktidarı hem de AKP'ye yakın medyada memnuniyet yarattı ve sıcak mesajlar verildi.

NATO ZİRVESİNDE SAMİMİ POZLAR

Belçika’nın başkenti Brüksel'de, dün başlayan NATO liderler zirvesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un samimi görüntüleri damga vurdu. AKP'ye yakın gazetelerin birinci sayfalarına taşıdıkları bu fotoğraf, ABD yönetimi ile gerginliğin düşürüldüğü şeklinde yorumladı.

Oysa Erdoğan kısa bir süre önce Türkiye'de yaptığı açıklamalarda hem Trump, hem de Macron hakkında sert ifadeler kullanmıştı.

BİR KÜS BİR BARIŞIK: ERDOĞAN-TRUMP İLİŞKİSİ

Dünkü zirvedeki samimi görüntü, hükümete yakın Sabah gazetesinde "Türkiye'nin ilk başkanı Recep Tayyip Erdoğan, göreve geldikten sonra yurtdışındaki ilk zirveye katıldı. Nato üyesi 29 ülkenin liderlerinin bir araya geldiği Brüksel'deki zirvede; Erdoğan, Devlet Başkanı sıfatıyla yer aldı. Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile ikili görüşmesi öncesi ABD Başkanı Donald Trump ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile de kısa sohbetler gerçekleştirdi. Liderler, zirvenin sonunda aile fotoğrafı çektirdi." satırları ile yer aldı. Diğer gazeteler de fotoğrafı birinci sayfalarına taşıdı.

<haber-yatay:1023876,1023685>

 "OSMANLI TOKADI YEMEDİKLERİ ÇOK AÇIK"

 Şubat ayında PYD'ye yönelik operasyona tepki gösteren ABD'yi eleştiren Erdoğan, "Hele hele bizi vururlarsa sert karşılık veririz diyenlerin ömürlerinde hiç Osmanlı tokadı yememiş oldukları da çok açık. Türkiye’yi canlarının istedikleri gibi girip çıktıkları, her türlü hoyratlığı yapıp hesap vermedikleri yerlerle karıştırıyorlarsa çok yakında öyle olmadığını da göreceklerdir." diye konuşmuştu.

  "TÜRKİYE'NİN İRADESİNİ DOLARLA SATIN ALAMAZSIN"

 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aralık 2017'de Birleşmiş Milletler'de yapılan Kudüs oylaması öncesi, "Buradan, Güvenlik Konseyi'nde bize karşı oy kullanan ve potansiyel olarak Birleşmiş Milletler oylamasında karşı oy kullanacak olanlara bir mesaj iletmek istiyorum. Milyonlarca, trilyonlarca dolar paramızı alıyor ve sonra bize karşı oy kullanıyorlar. Oylamaları izliyoruz. Bırakın bize kullansınlar. Tasarruf etmiş oluruz. Umrumuzda değil." diyen ABD Başkanı Trump'a "Sayın Trump siz Türkiye'nin demokrasi iradesini dolarla satın alamazsınız. Tüm dünyaya sesleniyorum. Dolarlarla demokrasi iradenizi birilerine asla satmayın." diye seslenmişti.

 "BAKTIM GARİP GARİP ŞEYLER SÖYLÜYOR"

 Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile de ters düşmüştü. Mart ayında AKP İl Başkanları Toplantısı'nda konuşan Erdoğan'ın gündeminde Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un YPG ile ilgili açıklamaları vardı. Macron için "Garip garip şeyler söylüyor" diyen Erdoğan, "Türkiye ile SDG arasında arabulucu olabiliriz lafı, haddini ve boyunu çok aşan bir beyandır" ifadesini kullanmıştı.

 Erdoğan "Son dönemde Fransa'nın yanlış bulduğumuz tavrından üzüntü duyuyoruz. Geçen hafta Macron'un kendisiyle bizzat görüştüm. Baktım garip garip şeyler söylüyor. Tabii garip garip şeyler söyleyince de kendisine biraz frekansı yüksek oldu ama söylemek zorunda kaldık" demişti. 

<haber-yatay:1023731,1023616>


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler