Başkanlık var, hedefi yok

Yeniden yapılandırılan kurumda AB’ye katılım politikasına dair birim bulunmuyor.

Yayınlanma: 15.07.2018 - 23:06
Abone Ol google-news

Yeni sistemle birlikte Avrupa Birliği (AB) Bakanlığı’nın kaldırılmasının ardından, son yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kurum, AB Başkanlığı’na dönüştürüldü, tüm alt birimler de yeniden yapılandırıldı. Yeni kurulan AB Başkanlığı Dışişleri Bakanlığı’na bağlanırken, AB Başkanı’nın Dışişleri Bakan Yardımcısı olacağı kayda geçirildi.

Daha önce AB mevzuatına göre teşkilatlanan kurumda artık AB’ye katılım politikasına dair bir birim yer almayacağı gibi, sivil toplum, iletişim ve kültür ile ilgili birim de olmayacak. Geçmişte 4 müsteşar yardımcılığı altında 19 olan hizmet birimlerinin sayısı ise 6’ya düştü. “AB ile ilişkiler” ve “Mali İşbirliği ve Proje Uygulama” Genel Müdürlük olurken, AB ile ilişkilerden sorumlu birimin Dışişleri’nde mi yoksa AB Başkanlığı’nda mı kalacağı ise belirlenmedi. Yetiştirilmiş AB uzmanları için kanun ise kararnamede 3 sayfaya sığdırıldı. AB ile fiilen durmuş bulunan müzakere süreci, yeni mevzuatta “AB ile İlişkiler Genel Müdürlüğü” başlığında tanımlandı. Bu kurumun Dışişleri binasında mı yoksa AB Başkanlığı’nın yer aldığı İkiz Kuleler’de mi çalışacağı bilinmiyor. Ancak AB ile ilişkilerde ‘müzakere’ sürecinin patronluğunu vermeyen Dışişleri’nin bu görevi sürdürmesi bekleniyor.

Adı ‘Başkanlık’ ama

Kurumun yeni adı ise AB teknokratları arasında yeni bir tartışma yarattı. Tüm yazışmalarını İngilizce sürdüren AB Başkanlığı’nın İngilizcesi ‘EU Presidency’. Ancak bu terminoloji AB’nin 6 ayda bir değişen ve ülkeler tarafından üstlenilen Dönem Başkanlığı için de kullanılan bir terim. Örneğin şu anda Dönem Başkanlığı’nı Avusturya sürdürüyor. Ancak Avusturya Dönem Başkanlığı veya ilgili AB kurumlarıyla AB Başkanlığı’nın yapacağı yazışmalarda kurumun adı ‘EU Presidency’ olarak yer alacak. AB Başkanlığı’nda üye ülkelere müşavir atanmasına dair düzenlemenin de önümüzdeki günlerde yapılması bekleniyor. Bir diğer beklenti de AB uzmanlarının Dışişleri’ne geçmesi için sınav açılması. AB ile programların yürütülmesinden sorumlu olan ve Ulusal Ajans olarak bilinen AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı’nda ise kadro azaltımına gidildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler