Trump'ın cinsiyetçi uygulamaları böyle protesto edildi

Rusya Devlet Başkanı Putin ile ABD Başkanı Trump, dün Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de buluştu.Trump-Putin görüşmesi devam ederken kadın örgütleri de Helsinki sokaklarında Trump’ın cinsiyetçi politikalarını protesto etti.

Yayınlanma: 16.07.2018 - 23:04
Abone Ol google-news

ABD Başkanı Trump (solda) ve Rusya Devlet Başkanı Putin (sağda)

ABD ile Rusya arasındaki ilişkilerde Soğuk Savaş döneminden sonra en sarsıntılı günlerden geçilirken iki ülke liderinin sekiz yıl aradan sonra ikili görüşme için bir araya gelmesi, normalleşme beklentilerini beraberinde getirdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Donald Trump dün Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de buluştu. Günlerdir hazırlanılan zirvede liderlerin ajandasında Suriye ve İran politikası, silahsızlanma anlaşmaları, yaptırımlar, Ukrayna krizi, Britanya’daki sinir gazı vakaları ile Rusya’nın ABD seçimlerine müdahale iddiaları gibi gündemler yer alıyordu.

‘Sıradışı ilişki’

İkili ve heyetler arası görüşmelere girilmeden önce iki lider kameralar önünde bir araya geldi. Putin görüşmede dünyadaki “zorlu konuları” ele alacaklarını vurguladı. “Rusya ile anlaşmanın iyi bir şey olduğunu” belirten Trump ise “Nükleerin yüzde 90’ı ABD ve Rusya’da, bu iyi bir şey değil. Dünya bizim anlaştığımızı görmek istiyor” ifadelerini kullandı. Trump’ın “Sonunda sıradışı bir ilişkimiz olacak” sözleri dikkat çekti. Bir yandan, Moskova’ya dönük yaptırımlar ve NATO’nun savunma harcamalarını artırmak gibi politikalarla Rusya’yı sıkıştırmaya çalışan Trump’ın diğer yandan bu ülkeyle bir yakınlaşmayı da öngördüğü biliniyor. Trump ve Putin arasındaki görüşmenin ardından ikili basının karşısına çıktı. İlk sözü alan Putin çok başarılı, samimi, yararlı ve ticari işletmeler arasındakine benzer bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi. Putin, ABD seçimlerine Rus müdahalesi iddialarını bir kez daha reddederken siber saldırı iddialarıyla ilgili ortak bir çalışma grubu kurulabileceğini belirtti. Görüşme sonunda birbirlerini daha iyi anladıklarını umduğunu söyleyen Putin, Soğuk Savaş’ın sona erdiğini ve sorunların arkasında somut bir gerekçe bulunmadığını kaydetti. Nükleer silah dengesini kurmak için diyaloğun başlaması gerektiğini belirten Putin, silahlanma konusunda somut önerilerin konuşulduğunu vurguladı. Stratejik Silahların Sınırlandırılması Anlaşması’nın uzatılması konusunda hemfikir olduklarını söyleyen Putin, Suriye konusunda işbirliği için koşulların uygun olduğunu, Golan Tepeleri’ndeki gerilim konusunda ise 1974 tarihli anlaşma çerçevesinde sorunun çözülebileceğini söyledi. Trump ise Rusya’yla diyaloğun barışın önünü açacağını vurguladı.

İran vurgusu

Rusya’yla şu ana kadarki en kötü dönemden geçtiklerini hatırlatan Trump, görüşmenin başlamasıyla ise bunun değiştiğini kaydetti. Trump’ın FBI raporuna ve savcılık suçlamasına rağmen Rusya’nın ABD seçimlerine müdahale ettiğine inanmak için bir neden bulunmadığını söylemesi de dikkat çekti. İran üzerindeki baskının sürmesi gerektiğini belirten ABD Başkanı, “IŞİD’le verdiğimiz başarılı mücadeleden İran’ın sahada faydalanmasına izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı. Putin, “Suriye’de barış ve uzlaşma ortak çalışmanın ilk örneği olabilir” dedi. Suriye konusunun toplantıda uzun uzadıya görüşüldüğünü söyleyen Trump ise “Suriye karışık bir mesele” diye konuştu ve iki ülkenin arasındaki işbirliğinin yüzbinlerce kişinin hayatını kurtarabileceğini sözlerine ekledi. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, zirve için “süperden de iyi” değerlendirmesini yaptı.

Cinsiyetçi politikalara karşı da eylem

Helsinki, zirve öncesi ve günü Trump-Putin karşıtı gösterilere sahne oldu. Eylemciler barış, insan hakları taleplerini dile getirdi. Greenpeace’in bir katedral binası cephesine “Dünyamızı değil, kalplerimizi ısıtın” yazılı pankart açtı. Öte yandan dün iki liderin basın toplantısından önce salonda “Nükleer silahları yasaklama anlaşması” yazılı kağıt tutan bir kişi, görevliler tarafından zorla çıkarıldı.  Kadın örgütleri de Trump'ın cinsiyetçi politikalarını protesto etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler