İngiliz bakandan Türkiye itirafı: Hata ettik

İngiltere Çevre Bakanı Michael Gove, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılması konusunda yürütülen ‘Brexit seçim kampanyasında’ aşırı sağcı oyları almak için ortaya atılan 'Türkiye AB üyesi olacak' şeklindeki korku kampanyasıyla hata yaptıklarını itiraf etti.

Yayınlanma: 17.07.2018 - 12:56
İngiliz bakandan Türkiye itirafı: Hata ettik
Abone Ol google-news

The Guardian'ın haberine göre, Brexit seçiminde İngiltere'nin AB'den ayrılmasını güçlü bir şekilde savunan Gove'dan seçim kapmanyasından iki sene sonra önemli bir itiraf geldi. İngiliz Bakan, Brexit kampanyasından kullanılan korku kampanyasının yanlış olduğunu itiraf ederken, bu konuda Türkiye'yi örnek gösterdi.

Kapmanya boyunca 'Türkiye' argümanını en çok kullanan siyasetçi olarak tanınan Dove, seçim kampanyasında Türkiye'nin AB'ye gireceğini söyleyerek göçmen karşıtı kesimlerin korkularına yönelik ifadelerin yanlış olduğunu belirtti.

Gove, Türkiye'yle birlikte dört ülkenin daha 2020 senesinde AB'ye katılabileceğini ve bunun 5 milyon 200 bin yeni göçmenin on yıl içinde Britanya'ya taşınması demek olduğunu sık sık tekrarlamıştı. 

Tom Baldwin'in Ctrl Alt Delete kitabı için konuşuştuğu muhafazakar bakan Dove, Türkiye ve Brexit kampanyası hakkındaki soruya şöyle cevap verdi: "Ne sormak istediğinizi anlıyorum, evet. Eğer kampanyanın yönetimi tamamen benim elimde olsaydı bu durum biraz daha farklı olurdu. (...) Aklımın bir yanı her şeyi mutlak olarak doğru şekilde yapmadığımızı söylüyor." 

Türkiye ve terör bağlantısı

2016'nın Temmuz ayında ise Türkiye'yle ilgili ikinci bir uyarı yapmıştı.  Türkiye'nin AB'ye girmesinin bir güvenlik riski oluşturduğunu ifade eden bakan, "Terör tehdidinin büyümekte olduğu bir dönemde, 77 milyon Türkiye vatandaşına vizesiz seyahat imkanı tanıyarak Irak, İran ve Suriye ile Manş denizi arasında sınırdan muaf bir bölge yaratmak güvenlik çıkarlarımızla çelişiyor" demişti. 

İngiltere'de Brexit konusu seçimin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen hâlâ gündemi meşgul ediyor. 

'Yeni referandum yapılsın' çağrısı

BBC Türkçe'nin haberine göre, İngiltere'de Başbakan Theresa May'in 'Brexit' olarak bilinen Avrupa Birliği'nden (AB) çıkış planına yönelik eleştiriler artarken, Muhafazakâr Parti'den eski Eğitim Bakanı Justine Greening, Brexit için ikinci bir referanduma gidilmesi çağrısında bulundu. The Times gazetesine yazan Greening, Theresa May'in önerdiği Brexit anlaşması için 'uyduruk ve çok kötü' dedi.

Bunun üzerine, Başbakan Theresa May  "İkinci bir referandum olmayacak" açıklamasında bulundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler