Trump ateş altında

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Rusya lideri Putin’le yaptığı görüşmedeki sözleri ülkesinde sert tepkilere neden oldu. Cumhuriyetçiler bile Trump’ın performansını, “utanç verici” buldu.

Yayınlanma: 17.07.2018 - 22:29
Abone Ol google-news

NATO zirvesi, Britanya ziyareti ve ardından merakla beklenen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le Helsinki buluşmasını içeren Avrupa turu sonrasında Washignton’a önceki gece dönen ABD Başkanı Donald Trump sert eleştirilerin merkezine oturdu. Batı- Moskova arasında ilişkilerin en gerilimli olduğu bir dönemde Putin’le gerçekleştirdikleri zirvenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Trump’ın 2016 seçimlerine Rusya’nın müdahale etmesi için bir neden göremediği yönündeki ifadeleri ülkesinde gerek kendi Cumhuriyetçi gerekse Demokrat cephede şimşekleri çekti. Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Başkanı Paul Ryan’dan, Trump’a atfen “Rusya’nın müttefikimiz olmadığını görmesi gerek” çıkışı yükseldi. Ryan, Rusya’nın ABD seçimlerine müdahale ettiğine hiç şüphe olmadığını savundu. Rusya’nın “ABD’nin en temel değer ve ideallerine düşman olmayı sürdürdüğünü” belirtti. Yine Cumhuriyetçi kanadın önde gelen isimlerinden Senatör John McCain, Trump’ın basın toplantısını “hafızalardaki en utanç verici ABD Başkanı performanslarından biri” olarak nitelendirdi. Zirvenin “trajik bir hata ve ABD Başkanlığı için dip nokta olduğu” görüşünü savundu. McCain’in, Trump’ın “aciz ve aynı zamanda Putin’e karşı koymak için isteksiz olduğu, bir tiranı savunmak için bilinçli bir tercih yaptığı” ifadeleri de gündeme yansıdı.

‘Utanç verici’

ABD Senatosu’nda Demokratların lideri Chuck Schumer ise Trump’ın tavrını “utanç verici bir performans” olarak yorumladı, Rus tarafına koz olacak bir zayıflık gösterildiğini kaydetti. Schumer,“Başkan kendisini ülkemizin üzerine koyuyor” derken Trump’a eşlik eden Ulusal Güvenlik ekibinin Kongre’de derhal ifede vermesi gerektiğini söyledi. Eski CIA Başkanı John O. Brennan da, Twitter’dan “Bu vatan hainliğinden başka bir şey değildir. Trump’ın yorumları yalnızca aptalca değil, kendisi tamamıyla Putin’in cebinde. Cumhuriyetçi vatanseverler: Neredesiniz???” mesajını paylaştı. Trump’ın görevden alınması gerektiğini savundu. Ulusal İstihbarat Direktörü Dean Coats’tan da “Rusya’nın 2016 başkanlık seçimlerine karıştığı, demokrasimizin altını oyma konusunda devam eden çabaları konusundaki değerlendirmelerimizde net olduk” açıklaması yaptı. Trump önceki günkü zirve öncesi ve sırasında yaptığı açıklamalarda Rusya’nın seçimlere müdahalesi soruşturmalarına yönelik kendi ülkesinin istihbarat soruşturmalarını reddeden açıklamalar yapmıştı. Zirvenin sona ermesinden sonra ise “İstihbaratçılarıma büyük güvenim var” yazdı. Trump, NATO’da başta Almanya olmak üzere müttefik ülkelere yönelik savunma harcamaları konusunda sert çıkışta bulunmuş, protestolarla karşılandığı Britanya gezisinde Başbakan May’i AB’den çıkış konusunda izlediği politika için eleştirirken “Birliği dava et” dediği gündeme yansımıştı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Trump ile buluşmasının ardından Fox News’a verdiği demeçte “görüşmede en önemli sorunun terörizm tehdidi olduğu görüş birliğine vardık” dedi. Ukrayna ile Gürcistan’ın NATO’ya dahil edilmesine olumsuz tepki vereceklerini kaydetti. Rusya’nın ABD seçimlerine müdahale iddialarına ilişkin ABD’de yürütülen soruşturmanın “iç siyasi oyun” olduğunu, bunun iki ülke ilişkilerine zarar vermesine olanak tanınması gerektiğini de ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler