Gazze sınırına saldırı: 3 Filistinli öldü

İsrail askerlerinin Gazze'nin güneyinde Filistin direnişine ait gözetleme noktalarını tanklarla vurması sonucu 3 Filistinlinin hayatını kaybettiği öğrenildi.

Yayınlanma: 20.07.2018 - 20:07
Abone Ol google-news

İsrail güçleri, Gazze'nin güneyinde Filistin direnişe ait 2 gözetleme noktasını tanklarla vurduğu bildirildi. Filistin Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Han Yonuis ve Rafah kentlerine düzenlenen saldırıda 3 kişi hayatını kaybetti. Bakanlık açıklamada, Şaban Ebu Hater ile Muhammed Ebu Farahana'ın Han Yunus kentinde, Mahmud Keşta'nın ise Refah kentinde İsrail ordusuna ait tanklardan açılan ateşle hayatını kaybettiğini bildirdi.

İsrail ordusu sözcüsü Avichay Adraee de konuyla ilgili yaptığı açıklamada, İsrail ordusuna ait tankların, Gazze'den İsrail askerlerine açılan ateşe karşılık Gazze'de Hamas'a ait noktaları hedef aldığını belirtti.

Filistinliler 17 haftadır Gazze-İsrail sınırında, geri dönüş haklarını almak için, Büyük Geri Dönüş Yürüyüşü gösterileri düzenliyor. 30 Mart'tan bu yana devam eden gösterilerde 130’dan fazla kişi hayatını kaybetti. Öte yandan, Filistinlilere geri dönme hakkını tanımayan İsrail hükümeti geçtiğimiz günlerde kabul ettiği bir yasa ile kendisini tüm dünyadaki Yahudilerin temsilcisi ilan ederek, Yahudi dinine mensup herkesin İsrail’e geri dönebileceğini duyurmuştu. 

Netanyahu Genelkurmay Karargahı’nda

İsrail basınında yer alan haberlere göre, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Gazze’deki durumu ele almak üzere başkent Tel Aviv’deki Genelkurmay karargahına geçti.

Söz konusu toplantıya ilişkin resmi makamlardan herhangi bir açıklama yapılmadı.

Abbas'tan çağrı

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırısında yükselen gerilime işaret ederek, uluslararası topluma savaşı durdurması için acil müdahale çağrısında bulundu.

Filistin resmi ajansı WAFA’ya göre Devlet Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Abbas’ın Gazze sınırında gerilimin tırmanışa geçtiği uyarısında bulunduğu ve uluslararası topluma durumun daha da kötüleşmesinin engellenmesi için acil müdahale çağrısı yaptığı belirtildi.

Açıklamada, Abbas’ın gerilimin tırmanmasını engellemesi için bölgesel ve uluslararası taraflarla iletişime geçtiği bilgisine yer verildi.

Haaretz'e göre de  İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Nickolay Mladenov son durumu görüştü. 

BM'den açıklama

Birleşmiş Milletler (BM) Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Nickolay Mladenov, "Filistinlileri ve İsraillileri başka bir savaşa girmek için kışkırtmak isteyenler başarılı olmamalı." ifadesini kullandı.

Mladenov, sosyal medya hesabı Twitter üzerinden "Gaza" ve "Palestinians" etiketleriyle yaptığı paylaşımda, "Gazze'deki herkesin eşikten (savaşın eşiği) geri adım atması gerekiyor. Gelecek hafta değil. Yarın değil. Hemen şimdi! Filistinlileri ve İsraillileri başka bir savaşa kışkırtmak isteyenler başarılı olmamalı." değerlendirmesinde bulundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler