İsrail: Ebru Özkan, Trump'ın isteğiyle serbest bırakıldı

ABD ile Türkile arasında 'Brunson krizi' sürerken İsrail'den konuyla ilgili flaş bir açıklama geldi. Washington Post gazetesi ABD Başkanı Trump'ın 14 Temmuz'da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu arayarak İsrail'de gözaltına alınan Ebru Özkan adlı Türk vatandaşının bırakılmasını istediğini yazdı. Ankara ise takas iddiasını yalanlayan bir açıklama yaptı.

Yayınlanma: 27.07.2018 - 10:10
Abone Ol google-news

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post ABD Başkanı Donald Trump'ın 14 Temmuz'da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu telefonla arayarak İsrail'de 11 Temmuz'da gözaltına alınan Ebru Özkan adlı Türk vatandaşını bırkamasını istediğini yazdı.

<haber-dikey:1023917,1038386,1038231,1038248>

Gazetenin iddiasına göre ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki 'takas' anlaşması, 11-12 Temmuz tarihleri arasında Brüksel'deki NATO zirvesinde yapıldı.

Trump, Brunson'un serbest bırakılması karşılığında bir anlaşma yaptığı için İsrail'den bunu talep etti.

"ÖFKELİ TELEFON GÖRÜŞMESİ"

Washington Post, Brunson'ın serbest bırakılması yerine tutukluluğunun ev hapsine çevrilmesinin ardından Trump ile Erdoğan arasında 'öfkeli' bir telefon görüşmesi gerçekleştiğini yazdı.

"TÜRKİYE BİR FIRSATI KAÇIRDI"

İsminin yazılmaması kaydıyla Washington Post'a konuşan bir Beyaz Saray yetkilisi, "Türkiye gerçek bir fırsatı kaçırdı. Pastör Brunson pazarlık kozu değildir" ifadelerini kullandı.

İSRAİLLİ YETKİLİ DOĞRULADI 

İsrail'in önemli gazetelerinden Haaretz'e konuşan adı açıklanmak istemeyen bir İsraiili yetkili Trump'ın Özkan'ın serbest bırakılmasını istediğini doğruladı. Sputnuk'te yer alan habere göre yetkili "Başkan Trump'tan bu yönde bir istek geldiğini doğrulayabilirim" diye konuştu.

"TAMAMEN ASILSIZ"

Reuters'a ve AA'ya konuşan ve ismi verilmeyen "üst düzey bir Türk yetkili" ise iddiayı "tamamen asılsız" diyerek yalanladı.

DIŞİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy’un Ebru Özkan’ın serbest bırakılmasına ilişkin basın organlarında yeralan bazı iddialar hakkındaki soruya cevabı

 Rahip Brunson’ın serbest bırakılması karşılığında Ebru Özkan’ın İsrail’deki tutukluluk haline son verildiğine ilişkin iddialar kesinlikle asılsız ve gerçek dışıdır.

 Bilindiği gibi, Ebru Özkan hakkında 9 Temmuz'da İsrail’deki duruşmada şartlı tahliye kararı verilmiştir. Adıgeçen tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmış ve ülkemize dönmüştür.

TERÖRİZM SUÇLAMASIYLA GÖZALTINA ALINMIŞTI

27 yaşındaki Özkan Kudüs'e yaptığı ziyaretin ardından 11 Haziran'da Türkiye'ye dönmek için geldiği Tel Aviv'deki Ben Gurion Havalimanı'nda terör örgütleri (Hamas) ile birlikte komplo kurmak ve devlet güvenliğine tehlike arz etmek gibi terörizm suçlamaları ile gözaltına almış, 15 Temmuz'da ise Özkan'ı Türkiye'ye sınır dışı etmişti. Özkan'ın avukatı suçlamaları reddetmişti. 

ABD, EV HAPSİNDEN MEMNUN DEĞİL 

ABD’li rahip Brunson’ı ev hapsi koşuluyla cezaevinden tahliye edilmesi Türkiye - ABD ilişkilerinde gerilim yarattı. Brunson 'ın ev hapsi koşulunu memnun etmeyen ABD 'den akşam saatlerinde peş peşe dikkat çekici açıklamalar geldi.

PENCE TEHDİT ETTİ, TRUMP UYGULADI

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence,"Erdoğan ve Türk hükümetine mesajım var, serbest bırakın ya da sonuçlarıyla yüzleşmeye hazır olun" diyerek Türkiye 'ye tehditte bulundu. Başkan yardımcısının açıklamasından dakikalar sonra Trump ise Türkiye 'ye yaptırım uygulayacaklarını açıkladı

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler