Gazze'de ateşkes için umut

Gazze’de 12 yıldır süren ablukanın aşamalı olarak kaldırılmasını içeren anlaşma için Kahire’deki merkezli temaslar yoğunlaştı.

Yayınlanma: 03.08.2018 - 23:01
Abone Ol google-news

İsrail ile Hamas arasında son aylarda şiddetlenen, onlarca Filistinlinin yaşamına mal olan çatışmaların yerini uzun süreli ateşkese bırakması için üçüncü tarafların arabuluculuğundaki temasların yoğunlaştığı bildirildi. Lübnan basını, Kahire ve Birleşmiş Milletler (BM) Ortadoğu Özel Koordinatörü Nicolay Mladenov’un çabalarıyla ilerleyen süreçte Tel Aviv’in Hamas yönetimindeki Gazze’ye uyguladığı ablukayı kısmen kaldırması karşılığında, “Geri Dönüş” gösterileri ile yanıcı uçurtma ve balon gönderme eylemlerinin son bulmasının hedeflendiğini öne sürdü.

Gazze Şeridi’nde 2006 yılından bu yana devam eden abluka nedeniyle kente günde ortalama sadece 6 saat elektrik verilirken su ve sağlık hizmetleri gibi temel insani ihtiyaçların karşılanmasında da büyük sıkıntı yaşıyor. Filistinlilerin Toprak Günü olarak andıkları 30 Mart’ta Gazze’de başlattıkları, ablukayı ve mültecilerin ülkelerine geri dönüşlerinin engellenmesini hedef alan eylemlere İsrail’in müdahalesi nedeniyle 4 ayı aşkın sürede en az 157 kişi yaşamını yitirdi. Gazze’den son dönemde fırlatılan yanıcı uçurtma ve balonlar da gerilimi tırmandırmış, 14 Temmuz’da son dört yılın en şiddetli çatışmaları yaşanmıştı. İsrail, önceki gün Gazze’ye yakıt ve gaz sevkıyatını da durdurduğunu açıklamıştı.

3 aşamalı plan

Lübnan’da yayın yapan El Akbar gazetesi, Tel Aviv yönetiminin terör örgütü olarak gördüğü Hamas ile Mısır arabuluculuğunda devam eden müzakerelerinde mesafe kaydedildiğini iddia etti. Uzun süreli ateşkes planının birinci aşamasında Kerm Ebu Salim ile Refah sınır kapılarının açılması, buna karşılık olarak “Geri Dönüş” çerçevesindeki gösterilerin ve yanıcı madde eylemlerinin son bulması isteniyor. Planın ikinci aşamasında ise ablukanın tamamen kaldırılması ve kente mal ve elektrik girişinin artırılması hedefi var. Üçüncü aşama ise İsmailiye’de bir liman, Sina Yarımadası’nda Gazzelilerin kullanımı için bir havalimanı ve bölgede bir enerji santralinin inşasını içeriyor. BM Temsilcisi Mladenov’un geçen hafta Hamas lideri İsmail Haniye’ye ilettiği bildirilen planda Gazze’ye 132 milyon doları bulan bir maddi desteğin de öngörüldüğü belirtildi. Karşılıklı esir değişimi gibi gündemlerin ise müzakerelerin sonraki aşamasına bırakılması planlanıyor. Haaretz, daha önce pek çok defa başarısızlıkla sonuçlanan girişimler olsa da ateşkes için bu kez umudun daha yüksek olduğunu kaydetti. Gazete, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun da Kolombiya gezisini, hafta sonu Gazze konusunda kabine toplantısı yapmak üzere ertelediğini aktardı. Hamas’ın ise ateşkese ilişkin Siyasi Büro toplantısı yapacağı bildirildi.

Ulusal bütünlük masada

Hamas’la Mısırlı istihbarat yetkilileri arasında süregiden müzakerelerde İsrail’le ilişkilerin yanı sıra Filistin’in ulusal bütünlüğünün sağlanması da gündemde. Süreçte, Filistin yönetimini elinde tutan El Fetih ile Gazze’yi yöneten Hamas arasındaki uzlaşının sağlanması da hedefleniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon