Erbil'den Sincar'a Kürt yayı

IŞİD’den kaçanlar Erbil’e dönüyor. Sincar Dağı ise artık Kürt Birleşik Cephesi kontrolünde

Yayınlanma: 12.08.2014 - 10:57
Abone Ol google-news

Irak Kürt Bölgesi başkenti Erbil’de Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) estirdiği “fırtına ertesi sessizlik” var adeta. ABD bombardımanının devreye girmesiyle herkes rahat bir nefes almış. Sivillerin tahliyesiyle bizzat ilgilenen Türkiye kökenli bir Kürt, 2-3 gün önce IŞİD’cilerin şehrin sadece 15-20 kilometre ötesindeki girişinde yer alan Musul kavşağına ve Kelek köprüsüne kadar geldiklerini anlatıyor. Onları durduran ise PKK’nin Halk Savunma Güçleri (HPG) ile Suriye Kürdistanı’ndan (Rojava) yetişen YPG’nin Bölgesel Yönetim’e bağlı peşmerge gücüne eşlik etmiş olması.

CEYDA KARAN BİLDİRİYOR: BAĞDAT'TA NELER OLUYOR?

HPG’ye Kerkük’te karşılama

Bir yıl önce geldiğimde görünür olmayan HPG güçleri artık Irak Kürt Bölgesel Yönetimi sınırlarında varlık gösteriyor, Kerkük’e kadar ulaşmış bulunuyorlar. Anlatılanlarla yetinmiyorum, sosyal medyada “sevinçle karşılandıklarına” dair bolca fotoğraf var.

Anlatılanlar yaşanan “paniği” özetliyor. Sadece IŞİD güçlerinin saldırdığı Mahmur değil, Erbil de kısmen boşalmış. Büyük iş merkezleri kepenk kapatmış, daha varlıklı olanlar iç kesimlere çekilmiş. Şimdi yavaş yavaş dönüyorlar, Erbil kendine geliyor.

Dehşet taktiği

Her kesimden insan IŞİD saldırısının savuşturulmasının ancak bir Kürt cephesi açılmasıyla mümkün olduğunu söylüyor. Bu cepheye sadece HPG yahut PYD’nin silahlı kanadı YPG değil, Kürdistan Komünist Partisi ve iki İslamcı parti de katkıda bulunmuş. Mahmur’dan tahliyelere katılan bir gönüllü, IŞİD’in taktiğini, “Önce saldırdıkları yeri top ve havan topu ateşiyle dövüyorlar, her türlü vahşeti yaptıkları için namları almış yürümüş. İnsanlar bu vahşetin hedefi olacağını düşünerek kaçıyor” diye özetliyor. Sincar kenti bu taktikle düşerken, 5 bin kişinin katledilmesi bu korkunun tüm bölgeye yayılmasını sağlamış.

Kürt güçleri Mahmur ve bazı kasabaları da geri almış durumda. Irak Kürt Bölgesi başkentinden batıda 35 kilometrelik bir şerit oluşturan Sincar (Şengal) Dağı’na uzanan yay boyunca birleşik Kürt güçleri konuşlanmış halde. Sincar Dağı’nın artık YPG ile HPG’nin kontrolünde olduğunu, sivilleri yavaş yavaş tahliye ettiklerini söylüyorlar. IŞİD’e dair algıları sorduğumda herkesin bu vahşi örgütü Türkiye ile birlikte anması hazin geliyor. Adını vermek istemeyen bir Erbilli, “Türkiye’nin bu işin içinde parmağı vardır. Türkiye de bunların hedefi olacak. Ve 1000 sene geçse Kürtler bunu unutmayacaklar. Türk hükümeti Filistin’de yaşananlara yer veriyor. Burada İsrail’in bir ayda öldürdüğü insanlardan fazlası bir günde öldürüldü” tepkisini gösteriyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler