Reuters: Suriyeli isyancılar Türk yardımı ile bir ordu kuruyor ama işleri zor

"Suriyeli isyancılar Türk yardımı ile bir ordu kuruyorlar, ama zorluklarla karşı karşıyalar"

Yayınlanma: 12.08.2018 - 10:32
Abone Ol google-news

Reuters muhabiri Khalil Ashawi imzası ile yayımlanan makalede, Suriye'deki isyancı grupların Türkiye'nin yardımı ile yeni bir ordu kurduğuna, ancak kurulan ordunun büyük zorluklarla karşı karşıya olduğu vurgu yapıldı.

<haber-dikey:1053084>

Makalede yer alan ifadeler şöyle:

"Ulusal Ordu'ya tüm destek yalnızca Türkiye'den geliyor. Başka ortak devlet yok"

 Afisi, “Ulusal Ordunun tüm desteği Türkiye'den geliyor, bu konuda ortaklık yaptığımız başka bir devlet yok” dedi.

Reuters, Türkiye desteğiyle kurulan ordu için, "Muhalif örgütler arasındaki çekişmeleri sona erdirirse, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın kuzeybatıda yeniden güçlenmesinin önündeki en büyük engel olabilir" yorumunu yaptı ve Dışişleri Bakanlığı'nın konuyla ilgili sorularını yanıtsız bıraktığını aktardı.

 Suriyeli isyancılar tarafından Türkiye'nin yardımı ile kurulan bir “Ulusal Ordu”, Başkan Beşar Esad'ın ordusunun kuzeybatıdaki toparlanmasına uzun vadede bir engel olabilir eğer tabi isyancılar uzun zamandır sahip oldukları rekabetlerini sona erdirebilirlerse.

 Bu uğraş, Türkiye destekli muhalefetin Suriye'deki son büyük isyancı kalesinin bir parçasını oluşturan bu toprak şeridini güvence altına alması ve yönetmesi için yapılan planların merkezinde yer alıyor.

 Türk kuvvetlerinin yerdeki varlığı da, isyancıların Suriye devletinin saldırılarına karşı korunmasında yardımcı oldu.

 Rusya ve İran tarafından desteklenen Esad, Suriye'nin “her santimini” kurtarmaya söz verdi ve şimdi ülkenin çoğunu geri kazanmış durumda ama kuzeybatıdaki Türk varlığı herhangi bir devlet saldırısını zorlaştıracak gibi gözüküyor.

 Türkiye'nin rolü, müttefik olduğu Muhalif güçlerinin okulları ve hastaneleri yeniden inşa etmesine destek vermekten öteye gitti. Bölgede Türk postanesinin(PTT) en az beş şubesi açıldı.

Bir sonraki hedef İdlib olabilir

 Esad ise, İdlib'in bir sonraki hedefi olabileceğini belirtti.

 Afisi, gerekirse Ulusal Ordunun İdlib'de Türk destekli isyancılarla hızla bir biçimde birleştirilebileceğini söyledi.

 İdlib'deki durum, diğer gruplarla daha önce savaşmış olan ve iyi bir şekilde silahlanmış olan cihatçıların varlığıyla daha da karmaşıklaşıyor.

 Afisi “Devrimin hedeflerini temsil eden tüm gruplara elimizi uzatıyoruz” dedi.

Ulusal Ordu'nun başındaki Albay Afisi: Biz daha yolun başındayız

 Ulusal Ordunun başındaki Albay Haitham Afisi, kuvvetin kurulmasının geçen yıl boyunca kolay bir görev olmadığını ve kendilerini oldukça zorladığını söyledi.

 Türk sınırına yakın Azez kasabasında yapılan bir röportajda Reuters'e verdiği demeçte “Biz daha yolun başındayız. Birçok zorlukla karşılaşıyoruz ama bunların üstesinden gelmek içinde çalışıyoruz ” diyen Afisi.

 Son zamanlarda, savaşçılara “rastgele ateş açmayı” durdurma, üniforma giyme ve “hukukun ve adaletin gücünü temsil eden ve hiçbir bir fraksiyona rakip veya taraf olmayan” bir askeri polisle işbirliği yapma talimatı vermek zorunda kaldı.

 Ayrıca değişik muhalif grupların kendi hapishanelerini, mahkemelerini çalıştırmaları ve yargısız tutuklamalar yapmaları da yasaklandı.

 Proje ayrıca bazı saldırılarada maruz kaldı: El-Bab kentindeki mezuniyet töreninin bombalandığı 5 Ağustos'ta bir dizi asker yaralandı. Afisi, bu bombalamanın “devrimin içsel veya dışsal düşmanılarının”nın işi olduğunu söyledi. Fail tespit edildi ama Afisi failin kimliğini söylemeyi reddetti.

 İdlib İlerlemesi?

 Ulusal Ordusu, yüz binlerce insanı öldüren ve son yedi yılda evlerinden yaklaşık 11 milyon insanı zorlayan savaşın en büyük fraksiyonlarından bazılarından oluşan yaklaşık 35.000 savaşçıdan oluşuyor.

 İsyancıları birleştirmek için daha önce yapılmış pek çok çaba, yerel çekişmeler ve bazen de Suriye savaşında isyancıların bir kısmını destekleyen yabancı devletlerin rekabet etmeleri sonucu başarısızlıkla sonuçlandı,.

 Ulusal Ordu, Türkiye'nin toprakta bulunması nedeniyle diğerlerinden farklı olabilir.

 Türk ordusu daha önce iki kampanya ile Suriyenin kuzeybatısına girdi. İlk olarak 2016 yılında başlayan “Fırat Kalkanı”, ile İŞİD'i Azaz ile Cerablus arasındaki topraklardan çıkardı. İkinci olarakta “Zeytin Şubesi”, ile de bu yılın başlarında YPG milis güçlerinden Afrin bölgesini ele geçirdi.

 Bölge, Türkiye içinde otuz yıldır bir isyan hareketi sürdüren Kürdistan İşçi Partisi'nin (PKK) bir uzantısı olan YPG'nin Suriye içinde bulunması nedeniyle oluşan güvenlik tehdidi nedeniyle, Türkiye için önemlidir.

 Esad, Türkiye'nin Suriye topraklarını yasadışı olarak işgal ettiğini söylüyor.

Türk dışişleri bakanlığı Reuters'den gelen sorulara cevap vermedi.

 Türk desteği, savaşçıların ücretlerini, Türkiye'nin lojistik desteğini ve “gerekirse" silahları içeriyor. Afisi, Esad, PKK ve İŞİD olmak üzere üç tane düşman seçti.

 Türkiye, İdlib ilinde ve Afrin'in güneybatısında, Rusya ve İran ile anlaşmaya vardığı bölgelerde, 12 askeri üst kurdu. Belirtilen amaç, İdlib bölgesinde bir “gerilimi düşürme” anlaşması gözlemlemek.

Reuters'a konuşan muhalif 'Ulusal Ordu komutanı Albay Afisi, muhalif birliklerine 'rastgele ateş açmamaları, üniforma giymeleri ve 'kanun hükümlerini ve adaleti temsil etmesi için yeni kurulan askeri polisle işbirliği içinde olmaları, diğer fraksiyonlarla rekabete girmemeleri' talimatı verdiğini söylüyor.

(Çeviri: cumhuriyet.com.tr)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler