İran kapıları kapattı: Ne savaş ne görüşme

İran’ın dini lideri Hamaney, ABD’lilerle müzakereleri yasakladığını söyledi. Ekonomik krizde sadece ABD baskısı değil, ülkedeki kötü yönetimin de payı olduğu eleştirisini getirdi.

Yayınlanma: 13.08.2018 - 22:22
Abone Ol google-news

ABD yaptırımlarının hedefindeki ülkelerden İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Ruhahi hükümetine eleştirel çıkışlarını sürdürürken Washington’dan gelen görüşme önerisine de kapıyı kapattı.

Hamaney dün yaptığı açıklamada, ülkedeki ekonomik sorunların sadece ABD baskısı ile açıklanamayacağını, bunun arkasında kötü yönetim olduğunu söyledi. Daha iyi bir yönetim, planlamayla yaptırımlara karşı durulabileceğini kaydetti. Hamaney, “Buna ihanet demiyorum ama bu yönetimdeki büyük bir hata” ifadesini kullandı. Twitter’dan yaptığı açıklamada Hamaney ayrıca “ABD’li yetkililer bizim hakkımızda küstahça konuşuyor. Yaptırımların yanında savaştan ve görüşmeden bahsediyor. Bu çerçevede sizlere şunu söylememe izin verin: ABD İLE NE SAVAŞ NE DE GÖRÜŞME OLACAK” ifadesini kullandı. Binlerce İranlının katıldığı etkinlikte yaptığı konuşmada da “Amerika ile görüşmeyi yasaklıyorum. Sözlerine asla sadık olmazlar” dedi.

‘Nükleer müzakere hata’

Uluslararası güçlerle nükleer müzakerelere gidilmesini “yanlış” olarak niteleyen Hamaney, “Hükümet yetkililerine izin verdim onlar da belirlediğimiz kırmızı çizgilerin dışına çıktılar” diye konuştu. Nükleer müzakereler konusunda ayrıca Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin kendisine “Eğer sizin kısıtlamalarınız olmasaydı daha fazla taviz verirdik” dediğini aktardı.


İran’da geçen yıl sonunda alevlenen ekonomik krize ilişkin protestolarla birlikte Hamaney liderliğindeki “muhafazakar” cephe ile “reformcu” kanattan Ruhani yönetimi arasında da gerilim artmış durumda. Hamaney cephesi, Ruhani yönetimini uluslararası toplumla 2015’te varılan nükleer uzlaşının ülke ekonomisine ticari-siyasi açıdan yeterli ölçüde dönüş sağlamadığı, ABD’ye diz çöküldüğü gerekçeleriyle sık sık sık hedefe alıyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın nükleer uzlaşıdan çıkıp yaptırım kıskacını daraltması, ardından da Ruhani ile doğrudan görüşebilirim çıkışı ile birlikte gözler Tahran’ın tavrına çevrilmişti. Kimi haberlerde gelecek ay BM Genel Kurulu için New York’a gidecek Ruhani ve Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’in ABD’li mevkidaşları ile görüşebilecekleri iddiaları dikkat çekmişti.
Ruhani ABD’nin güvenilmez olduğunu söylerken Zarif’ten ise “bu koşullarda şu an için görüşme planı yok” açıklaması gelmişti. Zarif dün El Cezire’ye verdiği demeçte de “İran, ABD’nin tehditleri yüzünden Ortadoğu’da izlediği politikayı değiştirmeyecek” ifadesini kullandı.

67 kişi tutuklandı

Bu arada, İran’da yolsuzlukla mücadele operasyonları sürüyor. Yetkililer finansal suç çerçevesinde 67 kişinin tutuklandığını duyurdu.

Tahran'dan yeni füze

ABD ile yüksek gerilimdeki İran, yeni nesil kısa menzilli balistik füzesini başarıyla denediğini duyurdu. ABD’nin Fox kanalı da geçen hafta İran’ın “Fetih-110” isimli füzesini Hürmüz Boğazı’ndaki donanma tatbikatında denediğini duyurmuştu. Öte yandan yaptırımların hedefindeki İran’ın petrol ve doğalgazı Asyalı müşterilerine indirimli satacağı savunuldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler