Etiyopya'da etnik çatışma alevlendi: En az 40 ölü

Etiyopya'nın doğusunda Somali eyaleti ile Oromiya eyaleti arasındaki sınır bölgesinde silahlı çatışmalar yaşanıyor. Bölgede en az 30 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi.

Yayınlanma: 14.08.2018 - 10:17
Abone Ol google-news

Etnik gruplar arasında iç karışıklıkların hüküm sürdüğü Doğu Afrika ülkesi Etiyopya'nın doğusunda geçtiğimiz hafta sonu çıkan çatışmalarda en az 40 kişi hayatını kaybetti.

Oromya eyaleti sözcüsü Negeri Lencho, Eylül ayından bu yana aralarında gerilimin devam ettiği sınır komşusu Somali eyaletinden, ağır silahlarla donanmış paramiliter güçler tarafından düzenlenen bir sınır ötesi saldırıya uğradıklarını açıkladı.

Lencho, nedenini bilmedikleri saldırıda hayatını kaybedenlerin tamamının Oromo halkından olduğunu söyledi.

Etiyopya Ordusu Somali eyaletine asker gönderince halk sokağa indi

100 milyon nüfuslu ülkede yerel hükümet ile merkezi yönetim arasında yaşanan anlaşmazlık sonrası, Etiyopya ordusunun Somali eyaletinin başkenti Jigjiga'ya konuşlanması, bölgedeki etnik gerilimi tırmandırdı.

Askerlerin eyalet yönetimini ele geçirme amacı güttüğünü düşünen Somali Eyaleti Başkanı Abdi Muhammed Ömer taraftarları, sokak gösterileri düzenlemişti.

Terör örgütü listesinden çıkarılan Oromo Kurtuluş Cephesi ile barış anlaşması imzalandı

Jijiga'da bazı grupların azınlıkların ev ve işyerleri yağmalanırken çıkan kargaşada güvenlik güçleri 5 kişiyi vurarak etkisiz hale getirmiş ve merkezi hükümet olaylardan bölgesel yönetimi sorumlu tutmuştu.

Bu gelişmelerin hemen öncesinde Etiyopya'da 45 yıldır Oromo halkına yönelik ayrımcılık ve baskıyla mücadele ettiğini savunan silahlı örgüt Oromo Kurtuluş Cephesi'yle (OLF) barış anlaşması imzalanmıştı.

Bir milyondan fazla insan evini terk etmek zorunda kaldı

Anlaşmada geçtiğimiz hazian ayında terör örgütü listesinden çıkarılan örgütün ülkedeki siyasi mücadelesini barışçıl araçlar kullanarak sürdüreceği belirtilmişti.

Birleşmiş Milletler'in (BM) verilerine göre, geçen yılın sonundan bu yana bölgedeki etnik çatışmalar sebebiyle şimdiye kadar 1 milyondan fazla insan evini terk etmek zorunda kaldı. (Kaynak: Euronews)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler