Trump onayladı: F-35’ler 90 gün askıya alındı

ABD Başkanı Donald Trump’ın bütçe yasasını onaylamasıyla F-35 uçaklarının Türkiye'ye satışı askıya alındı.

Yayınlanma: 14.08.2018 - 22:18
Abone Ol google-news

Türkiye ile ABD arasında kriz sürerken ABD Başkanı Donald Trump’ın bütçe yasasını onaylamasıyla F-35 uçaklarının satışı da askıya alındı. Askı kararı 3 ay sürecek. Bu süre içinde ABD Savunma Bakanlığı, Türkiye ile ABD ilişkileri konusunda Kongreye bir rapor hazırlayacak. Bu süre sonunda askı kararının uzatılması ya da kaldırılması gündeme gelebilecek.

Satışın askıya alınması Türkiye’ye yönelik bir engelleme ya da ambargo olarak değerlendirilmiyor. Daha önce uçaklarla ilgili başlayan takvim, askı süresince bir değişiklik olmadan sürecek. Şu anda ABD’nin Luke Hava Üssünde bulunan iki uçağın mülkiyetiyle ilgili bir sorun yaşanmıyor. Bu iki uçağın mülkiyeti tamamen Türkiye’ye ait ve ABD’ye giden pilotların eğitimine ara verilmesi söz konusu değil.
qAncak alınan karar bu aşamadan sonra Türkiye’ye F-35 transferini askıya alıyor. Güvenlik kaynakları, iki ülke arasında yaşanan diplomatik ve ekonomik krizin çözümünün öncelikli olduğunu, bu konuda ilerleme kaydedilmesi durumunda sıranın savunma konularına geleceğine dikkat çekiyor. Kaynaklar, diğer konularda ilerleme sağlanmaması durumunda savunma konularındaki sorunların da bekleyeceğini dile getiriyor.

F-35 satışındaki tereddütlerin büyük oranda Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alınmasından kaynaklandığını, bu konudaki teknik sorunların iki ülke savunma bakanlıkları arasında çözümlenebileceği vurgulanıyor. ABD, S-400 sistemlerinin aktif olarak kurulması durumunda F-35 uçaklarının bu sistemin radarlarına iz bırakacağı gerekçesini gündeme getiriyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler