Hindistan'da sel felaketi: 168 ölü

İklim değişikliği Hindistan’da etkili oldu. Aşırı yağışların yol açtığı selde 168 kişi yaşamını yitirdi.

Yayınlanma: 18.08.2018 - 02:48
Abone Ol google-news

İklim değişikliğinin yıkıcı etkisi Hindistan’da bir kez daha yüzünü gösterdi. Hindistan’ın Kerala eyaletinde 8 Ağustos’tan bu yana şiddetli yağışların yol açtığı sel ve heyelanlarda can kayıpları artıyor.

Eyalet hükümeti başkanı Pinarayi Vijayan tarafından yapılan açıklamaya göre sel felaketinde yaşamını yitirenlerin sayısı 168’e yükseldi. Vijayan, 100 dolayında kişinin de kayıp olduğunu belirtti.

Doğal Felaketler Yönetim Merkezi’nin yerel sorumlusu ise AFP’ye yaptığı açıklamada, eyalette bin 331 kampın kurulduğunu ve 147 bin kişinin bu kamplara yerleştirildiğini aktardı.

Aşırı yağışlar nedeniyle nehirlerin taştığı, ana yollar ve köprülerin çöktüğü eyalette onlarca köy ve binlerce ev sular altında kalırken, demir ve havayolları ulaşımı da askıya alındı.


Eyaletteki 14 bölgeden 12’sinde ise ‘kırmızı alarm’ durumuna geçilirken, bazı bölgelere elektrik ve su verilemedi.Muson yağmuru her yıl Hindistan’ın Kerala eyaletine yoğun yağış getiriyor. Ancak bu yılki aşırı yağışlar eyalette tarihe geçti.

Eyalette benzer bir yağışın en son 1924 yılında yaşandığı, 3 hafta sürdüğü ve birçok kentte büyük zarar yol açtığı belirtildi.
Bilim insanlarının bulgularına göre, iklim değişikliği sıcak hava dalgasının oluşma ihtimalini iki katına çıkarıyor.

Fosil yakıtların kullanımı, arazi kullanımı değişiklikleri, ormansızlaştırma ve sanayi süreçleri gibi insan etkileriyle atmosfere salınan sera gazı birikimlerindeki hızlı artışın sera etkisini kuvvetlendirmesi sonucunda yerkürenin ortalama yüzey sıcaklıklarındaki artışı iklim değişikliğine yol açıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler