Ege’de gerginlik yeniden tırmanıyor

Yunan Danıştayı’nın darbeci eski askerlerin iltica talebine olumlu yanıt vermesini Türkiye ‘skandal’ olarak niteledi ve Yunanistan’ı Cenevre Sözleşmesi’ni ihlalle suçladı.

Yayınlanma: 22.08.2018 - 23:01
Abone Ol google-news

 

15 Temmuz’da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı bulunduğu yerden kaçırmaya çalışmakla suçlanan ve Yunanistan’a kaçarak sığınan 8 eski asker için Türkiye’nin iade talepleri sonuç vermezken, Atina’dan iltica talebine ilk olumlu yanıt geldi. Bu kararda Yunan hükümetinin iltica talebine yaptığı itiraz reddedilirken, bu kararı diğerlerinin takip edeceği bekleniyor. Ankara ise bu duruma tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Yunan Danıştayı’nın kararı için “skandal” tanımlaması kullanıldı; Yunanistan Cenevre Sözleşmesini ihlal etmekle suçlandı. Bakanlık açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

‘Cenevre’yi ihlal’

“Yunanistan Danıştayı, 15 Temmuz hain darbe girişiminin faillerinden Süleyman Özkaynakçı’ya iltica hakkı tanınmasına Yunanistan hükümetinin itirazını reddederek skandal bir karara daha imza atmıştır. Yunanistan Danıştayı’nın bu kararı Yunanistan’ın terörle mücadele konusundaki uluslararası yükümlülüklerine aykırı olduğu gibi, 1951 tarihli Mültecilerin Hukuki Statüsüne İlişkin Cenevre Sözleşmesi’nin de ihlali niteliğindedir. Yunanistan, darbeci hainlerin iadesini defalarca reddederek Türk milletinin vicdanını yaralayan bu tür kararlara zemin hazırlamıştır. Yunan makamları, uluslararası yükümlülüklerini dahi çiğneyecek kadar hukuk anlayışından yoksun yargı mekanizmalarına sığınarak darbeciler için ülkelerinin güvenli liman olmasına daha fazla müsaade etmemelidir.”

Çelik: Utanç verici

AKP Sözcüsü Ömer Çelik de karara tepkisini Twitter’dan paylaştı ve “Geçmişte darbelerden acı çekmiş Yunanistan’da yargı makamlarının darbecileri himaye eden kararlara imza atması, hukukun bir kenara bırakıldığını, başka amaçlarla hareket edildiğini gösteriyor”, “Açık ve net, Yunan yargısı verdiği kararlarla, Türkiye düşmanlarının ve darbecilerin yanında yer almıştır. Bu, teröre destek vermekten daha ağır ve utanç verici bir tutumdur” dedi.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da yine Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Yunanistan Danıştayı, bir darbeciye iltica hakkı tanıyarak uluslararası anlaşmaları çiğnemiş ve Yunanistan’ın darbeciler ve teröristler için güvenli bir ülke olduğunu ifade etmiştir. Bu skandal kararın AB dahil bütün taraflarca reddedilmesi ve kınanması gerekir” dedi.

İade talebine karşın, 8 asker önce serbest bırakılmış ve Ankara tepki göstermişti. Ancak Türkiye darbecilikle suçlanan askerlerin iadesini isterken bu kişilerin iltica talepleri Yunanaistan İltica Dairesi tarafından kabul edilmişti. Bu süre zarfında Ankara, 8 kişinin iade edilmeyeceğinin işaretini de net olarak almıştı.  

‘Plastik mermi sıktılar’

Aynı bölgeye ağ atan başka bir balıkçı ise Yunan Sahil Günvenlik botundan plastik mermi sıkıldığını iddia etti. Teknesinin bu merminin isabet etmesi sonucu camlarının kırıldığını öne süren balıkçı o anları da cep telefonu kamerasıyla kaydetti.

Türk balıkçılara Yunan tacizi iddiası

Aydın’dan denize tekneyle açılan balıkçılar, Yunan askerlerinin silah çekip tacizde bulunduğunu iddia etti. Yunan Sahil Güvenlik botlarını görüntüleyen balıkçılar benzer durumun sık sık yaşandığını söyledi. Didim iskelesinden geçen günlerde açılan Türk balıkçılar Samos Adası’na 6, Eşek Adası’na 4 mil uzakta, uluslararası suda balık tutmak için ağ attı. Türk balıkçı teknesine yaklaşan Yunan Sahil Güvenlik teknesinde bulunan askerler, silah çekerek nişan aldı. Balıkçılar, o anları cep telefonu kamerası ile kaydetmeye başladı. Görüntü çekildiğini gören asker, silahını indirdi. Balıkçılar, yasak bölgede olmadıklarını kanıtlamak için teknedeki koordinatları gösteren cihazı da görüntüledi. Yunan askerlerinin yaklaşık bir saat boyuncu balıkçılara sözlü ve el hareketleriyle tacizde bulunduğu öne sürüldü. Uluslararası sulardan Türk sularına giren balıkçılara, burada da taciz devam etti.

Bahçeli'den Yunanistan'a: Bir gün 9 Eylül’ü hatırlamayın!..

Kurban Bayramı dolayısıyla MHP Genel Merkezinde bayramlaşma töreni düzenlendi. Yunanistan’da Danıştay’ın, 15 Temmuz FETÖ darbe girişimi sonrası Yunanistan’a kaçan darbecilere iltica hakkı vermesi kararına tepki gösteren Bahçeli, “Sekiz tane 15 Temmuz darbecisi bir vesileyle Yunanistan’a kaçıyor komşu bir ülke olmasına rağmen darbeciler üzerinden iltica kararlarını dün ve bugün gerçekleştirmiş oluyor” dedi.

Yaşanan bu olayların ardından Türkiye’de her partinin parti içi meseleleri ve partiler arasında ki siyasi rekabeti bir kenara bırakıp Türkiye’nin milli şuur etrafında milli bekasını koruyabilecek bir anlayışa sahip olması gerektiğini söyleyen Bahçeli, “Uluslararası ilişkilerdeki Türkiye’nin varlığını ve bekasını koruyabilecek bir dış siyasete ihtiyaç olabilecek tarzda bir arada olmanın zaruret haline geldiğini kabul etmeliyiz” diye konuştu. Bahçeli, soru üzerine, Yunanistan Danıştay’ının kararı ile ilgili olarak, “Yunanistan’a yakışmayan bir tavırdır. Yunanistan bu davranışlarla bir gün 9 Eylül’ü hatırlar hale gelmemesini temenni ederim” dedi

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler