Trump'tan gözdağı: Her otokrat gibi tehdit etti

ABD Başkanı Donald Trump, eski çalışma arkadaşları hakkındaki soruşturmalar kendisini de tehdit edip “azil” tartışması başlayınca “ekonomi” kartını masaya sürdü. ABD ekonomisinin iyiye gittiğini söyleyen Trump, görevinden azledilmesi durumunda ekonominin çökeceğini savunarak kongre ve ekonomi çevrelerine gözdağı verdi.

Yayınlanma: 23.08.2018 - 23:57
Abone Ol google-news

 

ABD Başkanı Donald Trump, eski kişisel avukatı Michael Cohen’in seçim finansmanı yasalarını delme suçlamaları konusunda itirafçı olmayı kabul etmesi ve eski kampanya direktörü Paul Manafort’un vergi yolsuzluğu davasında suçlu bulunması sonrasında alevlenen “azil süreci” tartışmasında “ekonomi” kartını çıkardı. Yönetimindeki ABD’de ekonominin “gittikçe iyileştiğini” savunan Trump, görevinden azledimesi durumunda ekonominin çökeceğini söyleyerek kongreye ve sermaye çevrelerine gözdağı verdi. Fox News için yaptığı röportajında Trump, “harika bir iş çıkardığını” iddia ederek “Eğer herhangi bir zamanda azledilirsem bence piyasa (ABD ekonomisi) çöker. Herkes yoksullaşır” ifadelerini kullandı.

<haber-dikey:1063240>

‘Sus payı ödemesi yasaldı’

Röportajda Trump ayrıca Cohen’in savcılıkla işbirliğine gitmesini eleştirdi. Trump, geçmişte ilişki yaşadığı iddia edilen iki kadına, 2016’daki seçim kampanyası sırasında konuşmamaları için yapılan ödemelerin seçim kampanyası yasalarına aykırı olmadığını savundu. Ödemeleri kendi cebinden yaptığını, kampanya parasının kullanılmadığını söyledi. Trump’ın son açıklamalarının, geçmişte yaptıklarıyla çelişmesi ise dikkat çekici. ABD Başkanı, daha önce ödemeler hakkında bir bilgisi olmadığını iddia etmişti. Cohen ise salı günü savcılıkla yaptığı işbirliği çervevesindeki itirafında, ödemeleri “bir siyasi adayın talimatı” doğrultusunda yaptığını söylemiş, doğrudan Trump’ın adını vermemişti. Cohen’e ilişkin gelişmeler, Trump’ın 2016 seçimlerindeki kampanya yöneticisi Paul Manafort’un Virginia’daki davada jüri kararıyla 18 suçlamanın sekizinden suçlu bulunmasıyla aynı ana denk gelmişti. Son gelişmelerin, Rusya’nın ABD seçimlerine Trump lehine müdahil olup olmadığı iddialarını soruşturan Özel Savcı Robert Mueller’in elini güçlendirebileceği yorumları yapılmıştı.

‘Azletmeye çalışacaklar’

Trump, röportajında ayrıca, kasım ayında yapılacak Kongre ara seçimlerinden Demokrat Parti galip çıkarsa kendisini görevden almayı deneyeceklerini söyledi. Seçimlere aylar kala yaşanan bu kritik gelişmelerin ardından, Trump’ın kendi partisi Cumhuriyetçiler tarafından azledilebileceği iddialarının yanı sıra, çoğunluğu alması durumunda Demokrat Partililerin azil sürecini başlatabileceği iddiaları gündeme düşmüştü.

GÜNEY AFRİKA’YI  KARIŞTIRDI

ABD Başkanı Donald Trump, Güney Afrika’nın ayrımcı (apartheid) rejiminin izlerini silmek için planladığı toprak reformunu kilometrelerce öteden eleştirince, bu ülkenin tepkisine neden oldu. Trump, “Güney Afrika hükümeti şimdi de beyaz çiftçilerin topraklarına el koyuyor. Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’dan toprak ve çiftlik el koyma ve kamulaştırmalarını ve çok sayıda çiftçinin öldürülmesini yakından incelemesini istedim” dedi. Güney Afrika hükümeti Trump’ın sözlerine, “Güney Afrika bize sadece sömürge geçmişimizi hatırlatan ve ulusumuzu bölme amacı taşıyan bu dar görüşlü anlayışı tamamen reddediyor” şeklinde yanıt verdi. Ülke nüfusunun yüzde 8’ini oluşturan beyazların, çiftliklerin yüzde 72’sine sahip olduğu toprak rejimi, Güney Afrika hükümeti tarafından değiştirilmek isteniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler