Çin'den ABD'ye ikinci misilleme

ABD ile Çin arasında mart ayından bu yana devam eden ticaret savaşında son hamle Pekin’den geldi. Çin Ticaret Bakanlığı, ABD’nin Çin’e dönük ikinci gümrük tarifesi artırım adımına, aynı şekilde karşılık verildiğini duyurdu.

Yayınlanma: 24.08.2018 - 00:05
Abone Ol google-news

 

ABD ile Çin arasında mart ayından bu yana devam eden ticaret savaşında son hamle Pekin’den geldi. Çin Ticaret Bakanlığı, ABD’nin Çin’e dönük ikinci gümrük tarifesi artırım adımına, aynı şekilde karşılık verildiğini duyurdu. ABD 8 Ağustos’ta, dün yürürlüğe girmek üzere 16 milyar dolar tutarındaki Çin mallarına yüzde 25 ilave vergi kararı alındığını duyurmuştu. Pekin de 16 milyar dolar tutarındaki ABD menşeli ürünlere yüzde 25 ilave vergilerin yürürlüğe girdiğini ilan etti.

Çin ile ABD arasındaki ticaret savaşı, Washington’ın mart ayında ithal ettiği çelik ve alüminyum ürünlerine sırasıyla yüzde 25 ve yüzde 10 ek gümrük vergisi getirmesiyle başladı. Bu adımıyla Türkiye de dahil pek çok ülkeyi etkileyen, Avrupa ve Kanada’nın da tepkisini çeken Washington, ABD şirketlerinin teknolojilerini ve fikri mülkiyetlerini ele geçirmeye yönelik usulsüz faaliyetleri gerekçesiyle 50 milyar değerindeki bini aşkın Çin menşeli ürüne iki aşamalı olarak yüzde 25 ek gümrük vergisi getireceğini açıklamıştı. Çin, her iki hamleye de misilleme niteliğindeki gümrük vergileriyle yanıt verdi.

Beklenti düşük

ABD’de Başkan Donald Trump yönetiminin Çin’le yapılan ticaretteki 375 milyar dolarlık açığı düşürmeye çalıştığı biliniyor. Öte yandan, iki ülke arasındaki ticaret savaşını sona erdirmek üzere yeni müzakereler önceki gün Washington’da başladı. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, “görüşmelerin olumlu sonuçlara vesile olmasını umut ettiklerini” belirtse de Trump, pazartesi günü Reuters’a verdiği demeçte “görüşmelerden fazla bir beklentisi olmadığını, sorunun çözümünün uzun süreceğini” söylemişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler