Senatör John McCain hayatını kaybetti

Cumhuriyetçi Partili Arizona Senatörü ve eski Başkan adayı John McCain 81 yaşında beyin kanserinden öldü. McCain, cenazesine Donald Trump'ın katılmamasını vasiyet etti.

Yayınlanma: 26.08.2018 - 07:07
Abone Ol google-news

81 yaşında ölen McCain’in ailesi, cuma günü senatörün artık çok ağır gelen kanser tedavisini bıraktığını açıklamıştı. Yakın bir zamana kadar Türkiye dostu olarak bilinen McCain, Sedona, Arizona’daki evinde aile üyelerinin arasında hayata gözlerini yumdu.

<haber-dikey:973324>

 Temsilciler Meclisi’nde iki, Senato’daysa altı dönem görev yapan John McCain’in başkanlık için giriştiği iki mücadele de başarısızlıkla sonuçlandı. 2000 yılında önseçimleri aynı partili rakibi George W. Bush’a kaybeden Arizona senatörü, 2008’deyse partisinin adaylığını kazandı, ama seçimi Amerika’nın ilk siyah başkanı olacak Barack Obama’ya kaybetti.

 Yumuşak ve dost canlısı olmakla birlikte, inatçı ve başına buyruk karaktere sahip McCain’in, 2008 seçimlerinde başkan yardımcısı olarak siyaseten acemi Alaska Valisi Sarah Palin’i yanına alması büyük tartışmalara yol açmıştı.

Vietnam Savaşı’nda keşif ve bombardıman pilotu olarak görev yapan John McCain, uçağı bir bombardıman operasyonundan dönerken düşürülmüş ve 5 buçuk yıl boyunca Vietnam’da esir kalmıştı. Esareti boyunca ağır işkencelere maruz kalan McCain, serbest bırakıldıktan sonra sağlığına hiçbir zaman tam olarak kavuşamadı.

 Trump'ın cenazesine gelmesini istememiş

 Senato'da oldukça saygın bir imaja sahip olan John McCain, kendi partilisi olmasına rağmen Başkan Donald Trump'la hiçbir zaman uzlaşamadı. Trump'ı sıkça eleştirdiği gibi Trump da çoğunlukla adını ağzına almadan deneyimli senatörü hedef aldı.

 2016 seçimlerinde yarışan Trump, McCain'in ABD'deki "savaş kahramanı" imajını eleştirmiş, "Ben esir düşmemiş insanları severim" demişti. Buna rağmen seçim kampanyalarının başında Trump'ı desteklemeye devam eden McCain, Cumhuriyetçi adayın Rusya tartışmalarının başladığı dönemde Moskova'ya ve Vladimir Putin'e yönelik sıcak mesajları ve ardından bir kadın sunucuyla ilgili cinsel niyetlerini açıkladığı ses kaydının ortaya çıkmasının ardından Trump'a desteği tamamen kesti.

Senatör McCain Trump'a en ağır darbeyi, eski Başkan Barack Obama döneminde yürürlüğe konan sağlık reformunu lağvetme yönündeki Senato oylamasında indirdi. Senato'da Cumhuriyetçi Partililerin çoğunluğuna rağmen başa baş giden oylamada nihai kararı veren McCain'in "hayır" oyu oldu ve Trump'ın, yedi yıldır yürürlükte olan ve "Obamacare" adı verilen sağlık reformunu Kongre'de bitirme hayallerini suya düşürdü. McCain bu oylamaya beyin kanseri teşhisi konmasına rağmen katıldı.

 John McCain'in Arizona'daki hasta yatağından Trump'ın icraatleri konusunda oldukça sert çıkışları oldu. Kendisi de Vietnam'da işkence gören McCain, Guantanamo'daki terör tutukevinin kapatılmasını istedi, Trump'ın CIA başkanlığına aday gösterdiği Gina Haspel'e, işkence olaylarına karıştığı gerekçesiyle karşı çıktı. Trump'ı uluslararası zirvelerde müttefiklerini azarladığı için eleştirdi. Temmuz ayında Helsinki'de yapılan Trump-Putin zirvesiniyse "tarihteki bir Amerikan başkanı tarafından sergilenen en utanç verici performans, tarihi bir hata" diye niteledi, Trump'ın Putin'e karşı durmaya gücü olmadığı gibi niyeti de olmadığını söyledi.

 Trump ise, bu ay Kongre tarafından yasalaştırılan ve John McCain'in adı verilen Savunma Yetki Yasasını imzalarken, McCain'in adını bile anmamayı tercih etti.

 Başkan Trump bununla birlikte McCain'in ölümünün ardından Twitter'da taziye dileklerinde bulundu, "Senatör John McCain'in ailesine en derin sempatilerim ve saygılarımla. Gönlümüz ve dualarımız sizinle" diye yazdı. 

Eski başkanlar, Barack Obama ve eşi Michelle, Bill Clinton ve eşi Hillary Clinton, ayrıca George W. Bush da McCain'in ailesine taziye dileklerinde bulundu.

 2008'de McCain'i başkanlık seçimlerinde yenilgiye uğratan Obama, taziye mesajında, aradaki nesil, geçmiş ve siyasi farka rağmen, "bu ülkeyi her şeyin mümkün olduğu bir yer olarak gördük" ifadelerine yer verdi.

 Bu arada John McCain'in ölmeden önce yakınlarına, Başkan Trump'ın cenazesine gelmesini istemediği yönünde tembihte bulunduğu bildirildi.

 ?Büyükelçi Serdar Kılıç’ın sınırdışı edilmesi çağrısında bulundu

 John McCain yakın bir zamana kadar Türkiye dostu olarak biliniyor ve Washington’daki Türkiye’yle ilgili toplantılara konuşmacı olarak katılıyordu. Müttefik ilişkilerine önem veren McCain siyasi kariyeri boyunca da zaman zaman Türkiye’yi ziyaret eden senatörlerdendi.

 Ancak 2013’teki Gezi Parkı olaylarından sonra Türkiye’deki yönetime yönelik görüşü değişmeye başlayan Senatör McCain, 2014 yılında Türkiye’de en son görev yapan ABD Büyükelçisi John Bass’i, Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nda oldukça terletmiş; o dönem Başbakan olan “Recep Tayyip Erdoğan’ın otoriterleşme eğilimiyle” ilgili sorduğu soruya “üç buçuk dakikadır evet ya da hayır cevabı alamadığını” söyleyerek, Bass’a “dürüst ve net bir cevap vermediği takdirde kendisinin adaylığını onaylamayacağı” uyarısında bulunmuştu. Bass, bu uyarı karşısında soruya kısaca, “Evet, o yönde bir eğilim var” diyerek cevap vermişti.

 John McCain, Mayıs 2017’de Türk Büyükelçiliği konutu önündeki göstericilerin o sırada Washington’u ziyaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın korumalarınca dövülmesinin ardından, bir televizyon programında yaptığı açıklamada Büyükelçi Serdar Kılıç hakkında “Amerika’dan kovulmalı” ifadesini kullanmıştı.(VOA)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler