Brunson krizinde yeni gelişme: 'Dava pinpon topuna döndü'

Ev hapsinde tutulan ABD’li rahip Brunson’un avukatı, davanın pinpon topuna döndüğünü söylerek Anayasa Mahkemesi’ne başvuru kararı aldı

Yayınlanma: 27.08.2018 - 22:02
Abone Ol google-news

ABD’yle yaşanan krizin ve ekonomik sarsıntının “günah keçisi” haline getirilen Amerikalı Rahip Andrew Graig Brunson’ın davası Anayasa Mahkemesi’ne gidiyor. İzmir 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne ev hapsi ve yurtdışı yasağının kaldırılması için yapılan başvurunun reddedilmesi üzerine Brunson’un avukatı İsmail Cem Halavurt, Yüksek Mahkeme’ye başvuracaklarını açıkladı.

“Terör örgütüne üye olmamakla birlikte terör örgütüne yardım etmek” ve “casusluk” suçlamasıyla yargılanan Brunson, yaklaşık 22 ay cezaevinde kalmıştı. İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmasında tutukluluğunun devamına karar verildikten sonra 25 Temmuz’da İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi, avukatının itirazını görüşerek Brunson için yurtdışına çıkış yasağıyla birlikte ev hapsine hükmetti. Bu yaptırımın kaldırılması için yapılan itiraz aynı mahkeme tarafından reddedildi. Üst mahkeme olarak itirazı görüşen İzmir 3. Ağır Ceza Mahkemesi de Brunson’ın ev hapsini kaldırmadı.
Brunson’un avukatı Halavurt, son itirazlarının da reddedildiğini belirterek, AYM’ye başvuracaklarını kaydetti. Yerel mahkeme süreçlerinin tamamlanmasının ardından başvuruyu yapacaklarını dile getiren Halavurt, şunları söyledi:

“İtirazlarımız 2. ve 3. ağır ceza mahkemeleri arasında gidip geliyor. Bundan sonra da böyle olacağı anlaşılıyor. Dava pinpon topuna döndü. Mahkemenin gerekçeli kararının elimize gelmesinden sonra 1 ay içinde Anayasa Mahkemesi’ne gideceğiz. Brunson’un ev hapsinde tutulması, cezaevinde tutulmasıyla eşdeğerdir. Ayrıca yurtdışı çıkış yasağı var. Dolayısıyla kişisel hakların ihlali ve seyahat özgürlüğünün ihlali gerekçesiyle başvurumuzu yapacağız. Bu davada işin içine siyaset çok fazla dahil olduğu için ağır cezayı çok aşan bir durum oluştu. AYM’nin bunun ne kadar dışında kalabileceğini göreceğiz.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler