Avrupa'da sesler yükseliyor: Trump’a karşı birleştiler

Washıngton’la Avrupa Birliği (AB) arasında devam eden ticari savaşlar, NATO’ya yönelik savunma harcamaları, İran’la nükleer uzlaşı başta olmak üzere pek çok konuda iplerin gerildiği dönemde Paris-Berlin hattından bir kez daha “ABD’ye artık güvenemeyiz” çıkışı yükseldi. Büyükelçiler Konferansları’nda dün ABD’ye karşı yeni dönem siyasetine ilişkin ipuçları vardı. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, “Avrupa kendi güvenliği için artık ABD’ye bağımlı olmamalı” derken Alman Dışişleri Bakanı Maas, ABD’den bağımsız hareket ederek çok taraflı dünya düzeninin korunmasına odaklanacaklarını söyledi.

Yayınlanma: 28.08.2018 - 00:03
Abone Ol google-news

Washington’la Avrupa Birliği (AB) arasında ticari savaşlar, NATO’ya yönelik savunma harcamaları, İran’la nükleer uzlaşı başta olmak üzere pek çok konuda iplerin gerildiği dönemde Paris-Berlin hattından bir kez daha “ABD’ye artık güvenemeyiz” çıkışı yükseldi. AB’nin lokomotif ülkeleri Almanya ile Fransa’da aynı gün düzenlenen Büyükelçiler Konferansları her iki ülkenin Trump yönetimine karşı yeni dönem siyasetine ilişkin ipuçları verdi. Mesajlarda Avrupa için ortak savunma işbirliğinin güçlenmesi ile ABD’nin Türkiye, Rusya, Çin’e yönelik baskı politikasına boyun eğmeme, bağımsız siyasetle farklı cephelerde tüm tarafların “kazan-kazan” pozisyonu alabilecekleri vardı.

Yeni ittifak arayışı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron dün Paris’teki konferansta yaptığı konuşmada “Avrupa kendi güvenliği için artık ABD’ye bağımlı olmamalı. Avrupa’nın güvenliğinin garantisi bize bağlı” dedi. Savunma konusundaki çalışmaların kıtadaki tüm ülkeler ile Rusya’yı da içermesi gerektiği yönündeki sözleri de dikkat çekti. Bugün Danimarka ve Finlandiya gezisine başlaması beklenen Macron, “Yeni girişimlere, ittifaklara ihtiyacımız var” diye konuştu.
Macron, “Çok taraflılık politikası ABD siyaseti nedeniyle büyük bir krizde. Avrupa’nın Dünya Savaşı sonrası düzeni beraber inşa ettiği partneri ortak tarihe sırtını dönüyor gibi görünüyor” ifadesini kullandı.

‘Yaptırımlar bizi vuruyor

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas’ın Berlin’deki Büyükelçiler Konferansı’nda ağırladığı isimlerden biri de Washington yönetimiyle AB gibi gerilimli ilişkilerdeki Kanada’nın Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland’di. Maas, Trump’ın “Tek taraflı, önce ABD” siyasetine tepki gösterdi. Almanya’nın yeni dış siyaset yol haritasında önceliğin bağımsız ve güçlü bir Avrupa olduğunu açıkladı. ABD’den bağımsız hareket ederek çok taraflı dünya düzeninin korunmasına odaklanacaklarını söyledi. Maas, “ABD; Rusya, Çin, Türkiye’ye karşı birdenbire, danışmadan yaptırımlar koyduğunda bu Avrupa’yı, Almanya’yı vuruyor” dedi. Avrupa’nın kendi ticari, ekonomik çıkarlarını savunmak için daha bağımsız olmaya ihtiyacı olduğunu kaydeden Maas, “Bu kolay olmayacak” diye de ekledi. “ABD ile yeni bir dengeli ortaklığa ihtiyacımız var” ifadesini kullanan Maas, “Yeni oyun alanlarının oluşturulması” gerektiğine atıf yaptı.

‘İlişkiler gözden geçirilmeli’

Diğer yandan da NATO’da ve terörle mücadelede ABD’nin vazgeçilmez ortak olduğunu dile getirdi. Maas, “Transatlantik ortaklığını bilinçli, eleştirel ve hatta özeleştiriye dayalı bir şekilde gözden geçirmenin zamanı geldi” diye konuştu.

MACRON: ERDOĞAN’IN TÜRKİYE’Sİ ATATÜRK’ÜN TÜRKİYE’Sİ DEĞİL

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron dün Paris’te büyükelçilere seslenirken Türkiye’ye ilişkin de yorum yaptı. Türkiye ile stratejik ortaklık inşa edilmesi vurgusuyla birlikte diğer yandan bunun AB üyeliği anlamına gelmeyeceğini söyledi. Sputnik’in haberine göre Macron, “Türkiye Cumhurbaşkanı Avrupa karşıtı gözüken pan İslamcı gündemini her gün yeniden teyit ederken Türkiye’nin AB üyeliği hakkında konuşmaya devam edebileceğimizi dürüst, net bir şekilde düşünebiliyor musunuz” ifadesini kullandı. 

Pan İslamcı projenin Avrupa değerleriyle uyuşmadığını söyledi. Macron, “Erdoğan’ın Türkiye’si ile Kemal’in Türkiye’si aynı değil” diye konuştu. Rusya ve Türkiye’ye atıfla bu ülkelerin geçirdiği değişimi dikkate almaları gerektiğini kaydetti. “Bu iki güç kolektif güvenliğimiz için önemli olduğundan stratejik ortaklık lazım” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler