‘Rusya operasyon için Türkiye’yle anlaşabilir’

Suriye ordusunun, İdlib’e olası operasyonu, bölgede gözlem noktaları bulunan Astana müttefikleri Rusya-Türkiye-İran arasındaki mevcut uzlaşıya zarar verme ihtimali nedeniyle de kaygıyla izleniyor.

Yayınlanma: 02.09.2018 - 23:06
Abone Ol google-news

 

Görüşlerini aldığımız gazeteci-yazar Hikmet Durgun, Ankara’nın Şam’ın İdlib’de kontrolü ele geçirmesine karşı çıktığını ancak Moskova’yla operasyon öncesinde yürütülen müzakerelerde üzerinde uzlaşılabilecek noktalar bulunduğuna dikkat çekti.

Durgun’a göre Türkiye, hem bölgedeki siviller ve cihatçıların yeni bir göç dalgası oluşturmasından, hem de terör örgütü olarak gördüğü YPG/PYD’ye karşı desteklediği Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) çatı örgütü olan Ulusal Özgürleştirme Cephesi’nin (UÖC) dağılmasından endişe ediyor. Bu nedenle Ankara, geçen hafta terör örgütü olarak ilan ettiği, El Nusra uzantısı cihatçı örgüt Heyet Tahrir Şam’ın (HTŞ) bölgeden çıkarılmasını, UÖC’nin varlığının sürdürülmesini savunuyor.
Suriye’de silahlı muhaliflerin güçlü olduğu tek bölge olan İdlib’in cihatçılardan temizlenmesinin Türkiye’nin de yararına olduğununun altını çizen Durgun, böylece bu bölgeye geri dönüşlerin önündeki engellerin de kalkacağını vurguluyor.

Durgun’a göre, Suriye’deki askeri varlığı için tehdit oluşturan cihatçıların İdlib’den çıkarılmasını savunan ve Şam’la birlikte operasyonda kararlı olan Rusya, Astana ortağı Türkiye’yi de gözden çıkarmak istememesi nedeniyle El Nusra bağlantılı HTŞ’nin bölgeden ayrıştırılması konusunda Ankara’yla uzlaşıya varabilir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon