Ziyaret operasyonu: Uzun aradan sonra ABD ile 'ortak kaygı'

Eski ABD Ankara Büyükelçisi, yeni Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, dün Ankara’da ilk temaslarını yaparken Rusya da beklenen İdlib operasyonuna başladı. Rus savaş uçakları, 22 gün aranın ardından İdlib’e yönelik hava bombardımanı başlatarak Cisr eş-Şuğur kasabasının da aralarında olduğu birden fazla noktayı vurdu. Rus operasyonunun ABD Temsilcisi Jeffrey’nin Ankara ziyaretine denk gelmesi anlamlı bulundu. ABD, bir süredir İdlib’e düzenlenecek bir operasyona karşı olduğunu sert sözlerle dile getirirken bu tepkilerine Başkan Trump’ın tweet’leri de eklenmişti. Ankara ise ağustos başından bu yana Rusya’nın operasyonunu durdurmaya çalışıyordu.

Yayınlanma: 04.09.2018 - 23:44
Abone Ol google-news

Türkiye ve ABD, uzun bir aradan sonra İdlib’e düzenlenen operasyona karşı “ortak kaygı”larda buluştu. Rusya’nın, İdlib’e operasyon düzenlemesine karşı olduğu mesajıyla yola çıkan ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, bu sıfatıyla ilk yurt dışı gezisinde Ürdün ve İsrail’in ardından Ankara’da temaslarına başladı. Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal ile biraraya gelen Jeffrey ile görüşmelerde İdlib kaygısı ana gündemi oluştururken, Ankara, terör örgütü saydığı PYD/YPG ile ABD’nin işbirliğine yönelik endişelerini tekrarladı.

Jefrrey’e Ankara ziyaretinde ABD’nin Yakın Doğu’dan Sorumlu Bakan Yardımcısı ve ABD Dışişleri’nin Suriye Özel Elçisi Joel Rayburn da eşlik etti. Eski Ankara Büyükelçisi Jeffrey’nin temaslarının bugün de devam etmesi bekleniyor. Jeffrey’in ziyareti öncesinde verilecek mesajlarla ilgili Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu önceki gün “Sadece İdlib meselesi değil, tüm Suriye ile ilgili düşüncelerimizi, sınır ve toprak bütünlüğü bakımından siyasi çözüm ve insani yardımları ve de ABD’nin PKK/YPG’ye verdiği destek ve silahları mutlaka gündeme getireceğiz” demişti.

‘YPG terk etsin’

Jeffrey dün Akar tarafından kabul edildi. Görüşmede İdlib’in yanı sıra Mınbiç’te yol haritasındaki son durum; ortak devriyelere başlamak için süren çalışmalar ve Türkiye’nin YPG/PYD’ye yönelik kaygıları da vurgulandı. Görüşmeye dair Ankara’dan yapılan açıklamada, “Suriye’de son dönemdeki gelişmeler ele alınırken terör örgütü PKK/PYD/YPG’nin bölgedeki varlığından duyulan rahatsızlık, Türkiye’nin hak ve menfaatlerinin korunması, güvenliğinin sağlanması için her türlü tedbirin alınmaya devam edileceği ve bölücü terör örgütünün bölgeyi tamamen terk etmesinin gerekliliği ifade edildi” denildi.

Pompeo’dan telefon

Rusya’nın bombardımanının ardından ABD Dışişleri Bakanı Pompeo da Çavuşoğlu’nu telefonla aradı. Brunson krizini aşmak için uzun süre telefon mesaisi yapan iki bakan, 2 haftayı aşkın süredir telefonla görüşmüyordu. Görüşme sonrasında yapılan açıklamada ikili konular, İdlib ve Mınbiç konularının görüşüldüğü bilgisi paylaşıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler