Rusya’dan uyarı vuruşu: Sivil kayıplar var

Rus uçaklarının, İdlib’de hem Nusra bağlantılı Heyet Tahrir Şam (HTŞ) hem de Türkiye destekli ÖSO bağlantılı unsurların hâkim oldukları bölgeleri vurduğu öne sürüldü. TSK’nin İdlib’de bulunan 12 gözlem noktasından birinin Cisr eş-Şuğur kırsalında, bir diğerinin de kasabanın batı sınırında bulunduğu biliniyor.

Yayınlanma: 04.09.2018 - 23:47
Abone Ol google-news

Suriye’de ellerin tetikte olduğu İdlib’de Rusya’nın 22 gün aranın ardından hava bombardımanına başlaması, aşamalı olacağı iddia edilen harekât için güçlü bir mesaj olarak yorumlandı.

Gözler, Türkiye, Rusya ve İran’ın garantörlüğünde ilerleyen Astana formatlı süreç çerçevesinde 7 Eylül’de Tahran’da yapılması planlanan liderler zirvesine çevrilmişken, Rusya’dan İdlib’e dönük bir hamle daha geldi. Muhaliflere yakın Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, üç Rus savaş uçağının İdlib’in Cisr eş-Şuğur kasabasının da aralarında olduğu birden çok noktasını vurduğunu bildirdi. Rus uçaklarının hem Nusra bağlantılı Heyet Tahrir Şam (HTŞ) hem de Türkiye destekli ÖSO bağlantılı unsurların hâkim oldukları bölgeleri vurduğu öne sürüldü.

Sivil kayıplar var

TSK’nin İdlib’de bulunan 12 gözlem noktasından birinin Cisr eş-Şuğur kırsalında birinin de kasabanın batı sınırında bulunduğu biliniyor. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi bombardımanda aralarında çocukların da olduğu 13 sivilin yaşamını yitirdiğini duyurdu. Kimi kaynaklar saldırıya Suriye savaş uçaklarının da katıldığını aktardı. 7 Eylül’de Tahran’da yapılacak liderler zirvesinin ise ana gündem maddesinin İdlib olacağı biliniyor. Üç ülke arasında İdlib’e ilişkin HTŞ içindeki yabancı cihatçılarla Suriyeli unsurların ayrıştırılması, topyekûn saldırı ihtimalinde Türkiye sınırına yaşanabilecek göç akını ve bölgenin gelecekte siyasi yapısı gibi müzakere gündemleri bulunuyor.
Öte yandan, BM Suriye Özel Temsilcisi Mistura, Türkiye, Rusya ve İran heyetleriyle İsviçre’nin Cenevre kentinde 10-11 Eylül’de gerçekleştireceği görüşmelerin Suriye’deki siyasi sürece ilişkin “kader anı” olacağını belirtti.

BM: Olumsuz işaret

BM’nin üst düzey yetkililerinin Suriye’de Anayasa Komisyonu’nun kurulmasına yönelik son haftalarda Türkiye, Rusya ve İran’da temaslarda bulunduğunu söyleyen Mistura, 10-11 Eylül’de ve 14 Eylül’de Mısır, Fransa, Almanya, Ürdün, Suudi Arabistan, İngiltere ve ABD heyetleriyle Cenevre’de yapılacak görüşmelere atıfla “Benim görüşüme göre, oldukça önemli birkaç haftanın eşiğindeyiz” ifadelerini kullandı.

Moskova-Ankara arasında süregiden görüşmelerin “İdlib’in kan banyosuna dönmemesi” için kritik öneme sahip olduğunu belirten Mistura, son hava bombardımanının ise bu görüşmelerde yaşanan soruna işaret edebileceğini söyledi. Mistura ayrıca, medyada Suriye ordusunun operasyon için 10 Eylül civarını belirlediği yönünde haberler gördüklerini de sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler