AİHM’ye üçüncü aday listesi gitti

Ankara, AİHM’ye yargıç ismi olarak üçüncü aday listesini sundu. Sunulan listede, iki erkek isim korunurken bu defa kadın aday olarak Prof. Esra Gül Dardağan Kibar adı iletildi. AİHM’ye sunulan 3 ismin de “anayasa ve temel hukuk” uzmanı olmamaları dikkat çekti. Uluslararası hukuk uzmanı üç ismin bir diğer ortak yanı ise yargıçlık deneyimleri olmaması.

Yayınlanma: 05.09.2018 - 23:33
Abone Ol google-news

Ankara, AİHM’ye yargıç ismi olarak üçüncü aday listesini sundu. Sunulan listede, iki erkek isim korunurken bu defa kadın aday olarak Prof. Esra Gül Dardağan Kibar ismi iletildi. Türkiye’nin AİHM’de yargıçlık için sunduğu 3 ismin de uluslararası hukuk uzmanı olması buna karşın “anayasa ve temel hukuk” uzmanı olmamaları ve yargıçlık deneyimlerinin de bulunmaması dikkat çekti. Türkiye’nin sunduğu adaylar 9-10 Ekim’de AKPM tarafından mülakata girecek.

Türkiye’nin sunduğu 3 isim, AİHM için yargıçların seçiminde, danışma kurulundan geçerken, asıl karar Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) tarafından verilecek. Reddedilen isimlerin ardından sunulan isimler arasında görev süresi dolan Işıl Karakaş’ın yerine Prof. Dr. Selami Kuran, Prof. Dr. Necati Polat ve Prof. Dr. Esra Gül Dardağan Kibar elemeyi geçti.
İnsan hakları hukuku alanında tanınan isimlerden Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak, twitter  hesabından, gösterilen adaylarla ilgili, kendi huzursuzluğu olabileceğini de ekleyerek şu yorumu yaptı:

“AİHM yargıcı olmak üzere yollanan aday isimlere bakınca ortopedi bölümüne psikiyatri profesörü anabilim dalı başkanı olarak önerilmiş gibi bir duyguya kapılıyorum.”
Hiçbiri uymuyor

Türkiye AİHM’de Işıl Karakaş’tan boşalan koltuğa aday olarak bu defa Profesör Esra Gül Dardağan Kibar ismini önerdi. Böylece Türkiye’nin bildirdiği 3 aday ismi danışma kurulu tarafından kabul edilmiş oldu. Kabul edilen diğer adaylar Prof. Selami Kuran, Prof. Necati Polat’tı. Ancak Türkiye’nin adaylarından hiçbiri anayasa ve temel haklar konusunda uzman değil. Biri uluslararası hukuk, diğeri uluslararası ilişkiler, diğeri de uluslararası özel hukuk uzmanı.

Karakaş’ın görev süresi 30 Nisan 2017’de dolmuştu. Mevzuat gereği AİHM yargıçlığı için ülkelerin en az biri kadın olmak üzere üç aday göstermesi gerekiyor. Türkiye yeni yargıcı belirleyecek AKPM’de geçen aralık ayında önce İnsan Hakları Daire Başkanı Dr. Hacı Ali Açıkgül dahil üç adaylı liste iletmiş, ancak AKPM adayların yeterli kriter taşımadığına kanaat getirerek yeni liste istemişti.
Bunun üzerine Türkiye, Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Ergin Ergül, 8 Temmuz’da Yargıtay üyeliğine seçilen, adaylık sürecinde Adalet Bakanlığı müsteşar yardımcılığını yürüten Basri Bağcı ve Hollanda’da yaşayan avukat Fatma Arslan’ı aday göstermişti. AKPM, ikinci listeyi de ‘gerekli koşulları taşımadıkları’ gerekçesiyle geri çevirmişti. Üçüncü bir liste hazırlayan hükümetin adaylarından birinin ‘Barış için akademisyenler’ bildirisine imza atan Prof. Dr. Necati Polat olduğu ortaya çıkmıştı. AİHM, Türkiye’nin önerdiği isimlerden Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim görevlisi Selma Öztürk Pınar’ı reddetmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler