Trump’a en sert direniş içeriden

Rusya soruşturması, yargı kuşatması ve azil tartışmaları nedeniyle zor günler yaşayan Trump, bir darbe daha yedi. İsmini gizleyen Beyaz Saray’dan üst düzey bir yetkili, New York Times’a yazdığı makalede Trump’ın ekibi içinde onu zayıflatmak için çalışan bir ‘direniş grubu’ olduğunu belirtti. Kendisinin de bu grubun bir parçası olduğunu yazan yetkili, davranışlarını “dengesiz” ve “ahlakdışı” olarak

Yayınlanma: 06.09.2018 - 23:04
Abone Ol google-news

Eski ekibini yakın markaja alan yargı süreçleri, gittikçe kendisine yaklaşmakta olan Rusya soruşturması ve azil tartışmaları nedeniyle başkanlık koltuğundaki en zorlu günlerini yaşayan ABD Başkanı Donald Trump’a bir darbe de “Beyaz Saray içinden” geldi. Beyaz Saray’da üst düzey bir yetkili olduğunu iddia eden, ismini gizleyen bir kişi, New York Times (NYT) gazetesi için kaleme aldığı makalesinde, Trump yönetimi içerisinde ABD Başkanı’nın “dengesiz” ve “ahlakdışı” davranışlarından rahatsız olan ve onu zayıflatmak için aktif olarak çalışan bir “direniş grubu” olduğunu savundu.

‘Vatana ihanet demek’

Kendisinin de bu grubun bir parçası olduğunu iddia eden yetkili, “Trump gidene veya görevden alınana kadar gündemini ve ülke için kötü sonuçlar doğurabilecek eğilimlerini sessizce engellemek için çalıştıklarını” yazdı.

Makale ülke çapında geniş yankı uyandırırken ABD Başkanı Donald Trump, daha önce pek çok kez “yalan haber yapmakla” suçladığı NYT’yi yeniden hedefe koydu. Makalenin uydurma olabileceğini, değilse bu olayın “vatana ihanet” olarak değerlendirilebileceğini ifade eden Trump, “Eğer bu korkak ‘isimsiz yetkili’ gerçekten varsa, New York Times bu kişiyi Ulusal Güvenlik gerekçesiyle ihbar etmeli” yorumunda bulundu.

Kızından Pence’e uzanan şüpheliler listesi...

Diğer yandan, gazetenin önceki günkü baskısında “serbest kürsü” sayfasında yayınlanan söz konusu makalenin kim tarafından kaleme alındığı da tartışma konusu oldu. Twitter’da yapılan bir ankette, Trump’ın kızı ve danışmanı Ivanka Trump ya da damadı Jared Kushner yazıyı kaleme alabilecek isimler arasında birinci çıkarken Amerikan basınında bu kişinin Başkan Yardımcısı Mike Pence olabileceğine dair iddia yer aldı. Pence’in konuşmalarında sıklıkla kullandığı “yol gösterici yıldız” ifadesinin makalede yer alması, şüphe oklarını Pence’in üzerinde topladı. Pence, dün yaptığı açıklamada iddiaları reddederken makaleyi “bir korkak tarafından amatörce kaleme alınmış, yalan ve mantık hatalarıyla dolu bir yazı” olarak değerlendirdi.

Yazarın kimliğine ilişkin tahminlerde öne çıkan bir diğer isim olan Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da iddiaları reddetti, olayı “üzücü” olarak nitelendirdi.

Sosyal medyadaki söz konusu ankette, Trump’ın eşi Melania Trump, Savunma Bakanı James Mattis, Beyaz Saray Genel Sekreteri John Kelly, İç Güvenlik Bakanı Kirsten Nielsen, ABD’nin BM Temsilcisi Nikki Haley, Trump’ın Rusya Danışmanı Fiona Hill, Trump’ın danışmanı Kellyanne Conway, Beyaz Saray Danışmanı Don McGahn, Ulusal Güvenlik Direktörü Don Coats da yer aldı. Bu makale daha önce ABD yönetiminde eşi benzeri görülmemiş bir durum olarak değerlendiriliyor.

PEŞİ SIRA İFŞAATLAR...

New York Times’ta tartışma yaratan makalenin, ABD’de eski başkan Nixon’ı istifaya götüren Watergate skandalını ortaya çıkaran gazeteci Bob Woodward’ın Trump hakkında yazdığı yeni kitabından kimi bölümün Washington Post’ta yer almasının ardından gelmesi de dikkat çekti. Woodward’ın 11 Eylül’de satışa sunulacak “Korku: Trump Beyaz Saray’da” adlı kitapta, Trump’ın Adalet Bakanı Jeff Sessions için “Zihinsel özürlü. Aptal bir Güneyli”, Ticaret Bakanı Wilbur Ross’un yüzüne karşı ise “Sana güvenmiyorum, artık müzakerelerde yer almanı istemiyorum” dediği yer alıyor. Beyaz Saray’da ciddi bir “koordinasyon ve düzen sorunu olduğu” savunulan kitapta, Trump’ın bu koltuk için yetersiz görüldüğü yönünde yakın ekibinin eleştirilerinin bulunduğu da iddia ediliyor. Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders ise kitabın “uydurma birçok hikâye içerdiğini” ve “yanlışlarla dolu olduğunu” savunmuştu.

Azil tartışması büyüyor

ABD Başkanı Trump, bir yandan Rusya’nın 2016 seçimlerine kendisi lehine müdahil olduğu iddialarıyla ilgili Özel Savcı Robert Mueller tarafından yürütülen soruşturma nedeniyle baskı altındayken bir yandan da kendisine yakın isimlerin de dahil olduğu bir dizi skandalın ortaya çıkmasının ardından başlayan azil tartışmalarının merkezinde. Son olarak Trump’ın eski kampanya direktörü Paul Manafort, vergi usülsüzlüğünden yargılandığı davada suçlu bulunmuş, eski avukatı Michael Cohen ise kampanya sürecinde ABD Başkanı’yla ilişkisi olduğunu iddia eden iki kadına “sus payı” ödemesi yapıldığını kabul ederek yargıyla işbirliğine gitmişti.

Gözler ara seçimde

Mueller’in soruşturmada Trump’tan  yazılı ifade alacağına dair iddialar dikkat çekerken yaklaşan Kongre ara seçimlerinin ABD Başkanı için dönüm noktası olabileceği yorumları yapılıyor. Kasım ayında gerçekleşecek seçimlerin ardından Demokratların Kongre’de çoğunluğu alması durumunda azil süreciyle karşı karşı kalabilecek olan Trump’a kendi partisi Cumhuriyetçiler içinden de muhalefetin olduğu biliniyor. Başkanlıktan azledilebileceği spekülasyonları tam hız sürerken koltuğa yardımcısı, Evanjelist cephenin önde gelen isimlerinden Mike Pence’in gelebileceği iddiaları da sık sık dile getiriliyor.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler