Fransa'nın ve ABD'nin BM temsilcilerinden İdlib açıklamaları

Fransa'nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi François Delattre, "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin'in operasyondan kaçınma ve siyasi çözüm çizgisine bağlı kalma duruşlarını destekliyoruz." açıklamasında bulundu. BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ise yaptığı açıklamada "Türkiye, İdlib'teki sivilerin seslerini duyurmasını sağlayabilir" dedi.

Yayınlanma: 07.09.2018 - 21:35
Abone Ol google-news



Fransa'nın ve ABD'nin BM temsilcileri İdlib'e ilişkin açıklama yaptı.

Fransa BM Temsilcisi Delattre, BM Güvenlik Konseyindeki (BMGK) İdlib oturumunda yaptığı konuşmada, İdlib konusunda yapılan uyarıları Suriye'deki tarafların dikkate alması gerektiğini belirterek, "Kaybedecek bir dakikamız bile yok." diye konuştu.

"İdlib'teki bir operasyon Suriye'nin kuzeyi ve Türkiye için olduğu kadar Avrupa ve dünyanın diğer bölgeleri için büyük bir insani krizi tetikler." uyarısında bulunan Delattre, Astana garantörleri Türkiye, İran ve Rusya'ya, ateşkesin sürmesini sağlama, sivilleri koruma ve Suriye'de siyasi çözümü destekleme çağrısı yaptı.

Delattre, Türkiye'nin Suriye'ye insani yardımların ulaştırılması için çaba harcadığını belirterek, "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin'in operasyondan kaçınma ve siyasi çözüm çizgisine bağlı kalma duruşlarını destekliyoruz." diye konuştu.

<haber-dikey:1076497, 1076430>

 "İdlib'de sonuçlar korkunç olur"

BMGK'nin Eylül ayı dönem başkanlığını üstlenen ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley ise Esad hükümetini ve destekçilerinin belirli bölgeleri kuşatıp daha sonra da terörden arındırma bahanesiyle saldırma taktiği izlediğini, bu bölgelerdeki insanların da gıda, temiz su ve barınakları kalmadığını belirterek, bu durumu, "ölümün tiyatro metni" olarak yorumladı.

Haley, Esad hükümetinin daha önce çeşitli bahanelerle Dera, Doğu Guta ve Halep gibi bölgelere saldırdığını anımsatarak, "Bu süreç boyunca Esed rejimi arkasında bir enkaz bıraktı. Esed'in yaptığı zulüm, Rusya'nın adım atılmasını sürekli engellediği bu konsey için her zaman bir kara leke olacaktır." diye konuştu.

Şu anda da İdlib'e yönelik bir askeri saldırı ihtimali olduğuna işaret eden Haley, "ABD Başkanı Donald Trump ve diğer dünya liderlerinin açık uyarılarına rağmen Rusya ve rejim sivil alanlara yönelik hava saldırıları başlattı. İdlib'e yönelik bir saldırının Suriye'deki çatışmaları tehlikeli bir şekilde tırmandıracağını açık bir şekilde söyledik. Esed, Rusya ve İran yoluna devam ederse sonuçlar korkunç olur." ifadelerini kullandı.

"Rusya eli kanlı bir diktatörü desteklemeye devam ediyor"

Haley, Esad ve destekçilerinin İdlib'e girmek için terörü bahane ettiğini, ancak insani bir drama yol açmadan da terörle savaşılabileceğini kaydederek, "Esad ve destekçileri rejime karşı gelebilecek cesareti olan sivilleri cezalandırmak istiyor. Rejim, Beyaz Baretlilleri 'terörist' ilan ettiğinde, dertlerinin terörle mücadele olmadığını görüyoruz. ABD, Esad rejiminin masum sivillere kıyması için Rusya ile işbirliği yapmayacak." değerlendirmesinde bulundu.

ABD ve BM'nin Suriye'de siyasi çözüm arayışında olduğuna işaret eden Haley, "Rusya kendini uluslararası toplumdan izole eden eli kanlı bir katili desteklemeye devam ediyor. Yanlış seçim. Rusya'ya seçeneklerini iyi düşünmeye, Esad'in İdlib'teki saldırılarını durdurmaya, Suriye'de çözüm için bizimle, BM ve uluslararası ortaklarla çalışmaya davet ediyoruz." çağrısını yaptı.

Mistura: Türkiye, sivillerin duyulmasını sağlayabilir

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, İdlib'teki nüfusun çoğunluğunu oluşturan sivillerin seslerini duyurmak istediklerine işaret ederek, "Bugün Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da İdlib'teki potansiyel bir felaketten endişe ettiklerini söyledi. Türkiye bölgede hem etkili hem de kimin nerede olduğunu biliyor ve sivillerin sesini duyurmasını sağlayabilir." diye konuştu.

Mistura, BM Güvenlik Konseyinde (BMGK) İdlib için düzenlenen oturuma ikinci kez telekonferans yöntemiyle bağlanarak, dün gece İdlib'teki kadınların toplanıp kendilerinin terörist değil, anne ve sivil olduklarını söylediklerini, mum yakarak gösteri düzenlediklerini belirtti.

Söz konusu gösteriden bir de fotoğraf gösteren Mistura, İdlib'teki nüfusun yüzde 98,5 ila yüzde 98,8'ini sivillerin oluşturduğunu vurguladı.

Mistura, sivillerin seslerini duyurmak istediklerine işaret ederek, "Siviller kendilerini teröristlerden ayırmak için seslerini yükseltebilir. Bugün Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da İdlib'teki potansiyel bir felaketten endişe ettiklerini söyledi. Türkiye bölgede hem etkili hem de kimin nerede olduğunu biliyor ve sivillerin sesini duyurmasını sağlayabilir." diye konuştu.

Staffan de Mistura, Türkiye ve Rusya'nın bir araya gelerek sivillerin sesini duyurabilecek bir plan hazırlayabileceklerini de vurguladı.

"Savaşsız bir Suriye istiyoruz"

Suriye'deki sivillerin yeterince acı çektiğini dile getiren Mistura, "Savaşsız bir ülke (Suriye) istiyoruz. İçinde yaşanabilir bir gelecek istiyoruz." dedi.

Tahran'da bugün Türkiye, İran ve Rusya arasında yapılan zirvenin de önemli olduğunu belirten Mistura, "Toplantının sonuçlarını henüz detaylı bilmiyoruz ama bildiğim Astana garantörlerinin zamana ihtiyaç duyduğu." diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler