Obama’dan liderlik dersleri

Obama, Ferguson protestolarında polisin aşırı güç kullanmasını eleştirdi, ifade ve toplanma özgürlüğünün bireylerin anayasal hakkı olduğunu anımsattı.

Yayınlanma: 19.08.2014 - 23:28
Abone Ol google-news

 

ABD’nın Missouri eyaletinin St. Lois kentinde 18 yaşındaki siyah genç Michael Brown’ın Darren Wilson adlı bir beyaz polis tarafından vurularak öldürülmesiyle dokuz gün önce patlayan gerilim dinmezken, Başkan Barack Obama önemli bir sınavdan geçiyor. Açıklamalarında olaylara “Afrika kökenli Amerikalıların” gözünden baktığı izlenimi yaratmamaya özen gösteren Obama, “sükunet” çağrısında bulundu, “Birbirimizi yaralamak yerine iyileştirmenin yolunu arayalım” çağrısı yaptı. Adalet Bakanı Eric Holder’ı Ferguson’a yollayan Obama, Missouri Valisi Jay Nixon’ı arayarak göreve çağırdığı Ulusal Muhafızlar’ın yetkisini sınırlı tutmasını talep etti. Obama, barışçı protestoculara karşı aşırı şiddet kullanımının kabul edilemez olduğunu vurgularken, diğer yandan da Amerika’da suç işlemeye yönelen siyahi gençler bulunduğunu ve bunun nedenleri üzerinde tartışmaları gerektiğini belirtti.

Sokaklarında 200’e yakın Ulusal Muhafız askerinin dolaştığı kentte protestolar tüm hızıyla sürüyor. Önceki akşam çok sayıda göstericiye göz yaşartıcı gazlarla müdahale eden polisin en az 31 kişiyi gözaltına aldığı belirtilirken gözaltına alınanlar arasında 90 yaşında olduğu kaydedilen ve Yahudi soykırımından kurtulan yaşlı bir kadının bulunduğu da ifade edildi. Ferguson’daki binalardan ve boş evlerden kendilerine ateş açıldığını belirten polis yetkilisi Ron Johnson ağır ateş altındaki ” polisin gösterileri bastırırken tek bir kurşun bile atmadığını belirterek göstericilere ait iki silaha el konulduğunu kaydetti. Ses bombasının da kullanıldığı operasyon sırasında çok sayıda gösterici ve Getty Images fotoğraf ajansının muhabiri Scott Olson gözaltına alındı, ancak Olson bir süre sonra serbest bırakıldı. Polis müdahalesi sırasında bir basın mensubu gazdan etkilenirken dördü polis altı kişi de yaralandı. Polis yetkilileri iki kişinin protestocular arasından açılan ateş sonucu vurulduğunu belirtti.

Kışkırtıcılara da öfke

Kent sakinleri ise polisi eleştirmeyi sürdürüyor. Çok sayıda kişi Brown’un ölümünün polisin siyahlara karşı aşırıya kaçtığının sembolü olduğunu belirtirken “Bizi öldürmeyin” tişörtü giyen Ron Henry Sözüm ona Amerikan vatandaşlarını koruyuyorlar ama silahsız sivillere karşı adeta savaşıyorlar” diyerek polisi eleştirdi. Brown’un arkadaşı Dorian Johnson da polis Wilson’un genci, ellerini kaldırıp teslim olduğu halde “birkaç kez” ateş ederek vurduğunu söyledi. Öldürülen gencin annesi de NBC’den yaptığı çağrıda “sadece adalet istediğini, bunun sağlanması durumunda barışın sağlanacağını” söyledi. Yüzlerce protestocunun bir kısmı “ellerim havada, beni vurma” diğerleri de “Adalet yoksa barış da yok” sloganları attı. Çok sayıda protestocu da kilise ilahileri söyledi. Bu arada hem polis hem de göstericiler protestolara katılan kışkırtıcı unsurları kınadı. Adalet İçin Siyah Hukukçular Örgütü Başkanı Malik Shabazz, gösterileri provoke edenleri kınayarak “bu hareketin tahrip edilmesine izin vermeyeceğiz” dedi. Protestocuların büyük çoğunluğu kışkırtıcılara “mahallemizden defolun” diye seslendi. Irkçı beyaz örgüt Klu Klux Klan mensupları da geldikleri kentte siyah genci vuran polis memuru Darren Wilson’a destek gösterisi düzenledi. Klu Klux Klan üyeleri Wilson’dan “kahraman polis” diye söz etti.

Obama: Güç kullanımı haklı değil

Dış Haberler Servisi - Ferguson’daki protesto gösterileri Amerika’da yerel polis güçlerinin askeri teçhizatlarla sivillere yönelik müdahalelerinde aşırı güç kullanımı tartışmalarını da körükledi. ABD Başkanı Barack Obama, gittikçe “askerileştiği” eleştirileri yapılan polis kuvvetlerinin askeri techizat taşımalarını öngören programların yeniden gözden geçirilmesini düşündüğünü açıkladı.

Tatilini yarıda keserek Washington’a dönen ve gencin ölümünün aydınlatılması için bağımsız bir soruşturma başlatan Obama, önceki akşam yine basının karşısına çıktı. Polisin barışçıl protestoculara karşı aşırı güç kullanmasının hiçbir haklı gerekçesi olmadığını belirten Obama, halkın büyük bölümünün gösterilerinin barışçıl olduğuna dikkat çekti, sadece “küçük bir azınlığın” olaylara yol açtığını kaydetti. Brown’un ölümünün yarattığı kızgınlığı anlayabildiğini söyleyen Obama, “Ama yağmalamak, silah taşımak ve hatta polise saldırmak sadece gerilimin yükselmesine ve kaosa neden olur. Bu, adaletin de sarsılmasına yol açar” şeklinde konuştu. Ferguson’a konuşlandırılan Ulusal Muhafız Birliği’nin sınırlı ve uygun bir biçimde kullanılması gerektiğini kaydeden Obama, bunun yararlı olup olmadığını görmek için konuyu takip edeceğini de vurguladı. Yerel kolluk kuvvetlerine ayrılan ödeneklerin nasıl kullanıldığı konusunu da gözden geçireceklerini dile getiren Obama, “Yerel kolluk kuvvetlerinin ödenekleri nasıl kullandığını gözden geçirmemizin, satın aldıkları malzemeye gerçekten ihtiyaç duyduklarından emin olmamızın faydalı olacağını düşünüyorum çünkü ordumuz ve yerel kolluk kuvvetlerimiz arasında büyük bir fark var


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler