İran'da terör saldırısı: 25 ölü, 60 yaralı

ABD, İsrail ve Körfez ülkelerinin hedefindeki İran’da bir askeri törene asker kıyafetli 4 kişi silahlı saldırı düzenledi. Aralarında töreni izleyen 4 yaşındaki bir kız çocuğunun da olduğu en az 25 kişi öldü. Saldırıyı El Ahvaziye ve IŞİD ayrı ayrı üstlenirken Tahran yönetimi, El Ahvaziye’yi işaret etti. Dışişleri Bakanı Zarif, “Bölgesel terör destekçileri ve ABD’li işverenleri sorumlu” dedi.

Yayınlanma: 22.09.2018 - 09:09
Abone Ol google-news

<video:1090363>

ABD, İsrail ve petrol zengini Körfez ülkelerinin hedefindeki İran’da bir askeri törene düzenlenen saldırıda en az 25 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi. Tahran, terör saldırısı olarak tanımladığı eylemle ilgili bölgede Riyad destekli olduğu iddia edilen El Ahvaziye (Ahvaz Milli Direnişi) adlı İranlı Arap ulusalcısı silahlı grubu işaret etti.

İran-Irak savaşının başlangıcının 38. yıldönümünde “Kutsal Savunma Haftası” çerçevesinde İranlı Arapların yoğun olarak yaşadığı Huzistan eyaletinin başkenti Ahvaz’da düzenlenen geçit töreni kanlı bir saldırıya sahne oldu. Asker kıyafeti giydikleri belirtilen dört silahlı militanın saldırısında, aralarında töreni izlemek üzere alanda bulunan 4 yaşındaki bir kız çocuğu ve sivillerin de olduğu en az 25 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi. Ölenlerden 12’sinin Devrim Muhafızları’na bağlı askerler olduğu, saldırganların öldürüldüğü duyuruldu.

‘İşverenleri ABD...’

Saldırıyı El Ahvaziye ve IŞİD örgütleri ayrı ayrı üstlenirken İran Devrim Muhafızları Sözcüsü Ramazan Şerif, El Ahvaziye örgütünün sorumlu olduğunu açıkladı. Şerif, örgütün Suudi Arabistan tarafından desteklendiğini savundu.

İran’ın dini lideri Ali Hamaney saldırıdan “ABD’nin bölgedeki müttefiklerini” sorumlu tuttu. Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise yaptığı açıklamada, “İran’ın en küçük saldırıya tepkisi sert olacak. Bu teröristleri destekleyenler hesap vermeli” dedi. İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ise Twitter hesabından yayımladığı bir mesajda, “İran, bölgesel terör destekçileri ve ABD’li işverenlerini saldırının sorumlusu olarak görüyor. Yabancı bir ülke tarafından eğitilip, silahlandırılan, para alan ve kullanılan teröristler Ahvaz’a saldırdı” ifadelerini kullandı.

IŞİD de üstlendi

İran’ın güneybatısında, Irak sınırına yakın bölgede bulunan Ahvaz bölgesinde faaliyet yürüten ayrılıkçı el Ahvaziye adlı grubun sözcüsü eylemi üstlendi. IŞİD’in sosyal medya hesaplarından da eylem üstlenilirken örgütün açıklaması inandırıcı bulunmadı. IŞİD’in, saldırı sırasında Ruhani’nin de Ahvaz’da bulunduğu söylemi tutarsızlık olarak gösterildi.
Ahvaz kenti, 2017 sonuna başlayıp bu yılın başına sarkan ekonomik sorunlar temelli gösterilerin gerçekleştiği kentlerden biriydi. Nüfusu 1.5 milyonu bulan İranlı Arapların önemli bir bölümünün yaşadığı, petrol kaynağı bakımından kritik öneme sahip Ahvaz kentinde faaliyet gösteren El Ahvaziye’nin İran’ın güneybatısında bağımsız bir Arap idaresi kurmayı hedeflediği biliniyor. Ahvaz’ın Gadir stadyumunda, Halep’in Suriye hükümeti tarafından kuşatıldığı günlerde Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad aleyhine sloganlar atıldığı iddiası gündeme yansımıştı.
Irak medyası, saldırı sonrasında İran’ın güvenlik gerekçesiyle Basra’daki gümrük kapılarındaki geçişleri geçici durdurduğunu duyurdu. Irak’ın Basra kentinde son günlerde meydana gelen, Şii Araplığı vurgulayan Mukteda Sadr hareketi tarafından da desteklenen eylemlerde İran karşıtı protestolar yükselmişti.

İRAN, IRAK'A AÇILAN SINIR KAPILARINI KAPATTI

İran, Ahvaz kentindeki askeri geçit törenini hedef alan saldırının ardından "Irak'a açılan iki sınır kapısını geçici süreliğine" kapattı.

Irak medyasında yayınlanan haberlere göre İran, askeri geçit töreni sırasında gerçekleştirilen saldırısı sonrası güvenlik gerekçesiyle Basra'daki Şelamçe ve Meysan'daki Eş-Şib gümrük kapılarındaki geçişleri durdurdu.

Haberde, İranlı yetkililerin muhtemel başka bir saldırıya karşın, sınır bölgesindeki güvenlik önlemlerini artırdığı, sınırın hem insani hem de ticari geçişler için "geçici bir süreliğine kapalı kalacağı" belirtildi.

DIŞİŞLERİ'NDEN KINAMA

Dışişleri Bakanlığı, İran'ın Ahvaz şehrinde bir askeri geçit töreni sırasında gerçekleştirilen terör saldırısını kınadı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada şöyle denildi:

"İran’ın Ahvaz şehrinde bir askeri geçit töreni sırasında gerçekleştirilen terör saldırısı sonucunda çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği ve yaralandığı büyük üzüntüyle öğrenilmiştir. Bu menfur terör saldırısını şiddetle kınıyoruz. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralananlara acil şifa diliyoruz. İran halkına ve Hükümetine içten başsağlığı dileklerimizi sunuyoruz."

 <haber-yatay:1090474>

Saldırı anı kamerada

<video:1090411>


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler