Trump açtı ağzını yumdu gözünü

Trump, BM Genel Kurulu’ndaki konuşmasında “ABD’nin küreselleşme ideolojisine karşı olduğunu” söyledi. Uluslararası ceza mahkemesini tanımadığını belirten Trump, İran’a yönelik daha fazla yaptırımın devreye gireceğini açıkladı.

Yayınlanma: 26.09.2018 - 00:04
Abone Ol google-news

Birleşmiş Milletler’in (BM) 73. Genel Kurulu’nda dünya liderlerine hitap eden ABD Başkanı Donald Trump, pek çok ülkeye meydan okuduğu konuşmasında yönetiminin icraatlarını anlatırken uluslararası ilişkilerde kendi ülkesinin çıkarlarını savunacağını vurguladı.

Geç kaldığı için sırasını kaçıran Trump, konuşmasını yönetiminin daha önceki tüm ABD yönetimlerinden daha başarılı olduğunu söyleyerek açınca salonda gülüşmeler yaşandı. Trump’ın, salondaki hareketlilik üzerine söylediği “Çok doğru söylüyorum” sözlerine de pek çok üye gülerek karşılık verdi. ABD Başkanı ikinci kez yaptığı BM Genel Kurul konuşmasında Suriye’den İran’a, Venezüella’dan Avrupa Birliği’ne, Rusya’dan Çin’e pek çok ülke ve bölgeye mesajlar verirken seçim kampanyasında kullandığı “Önce Amerika” sloganını hatırlatır şekilde “ABD halkının hakları ve barış için çalıştıklarını” belirtti.

Türkiye’yi anmadı

Suriye’de kimyasal silah kullanılması halinde yanıt vereceklerini söyleyen Trump, İran’ı terörizmi finanse etmekle suçladı. Türkiye’ye atıfta bulunmayan ABD Başkanı, mültecilerle ilgili tavrı nedeniyle ise Ürdün’e teşekkür etti. Çin’le daha önce yapılan ticari anlaşmalar nedeniyle ülkesinin zarar gördüğünü savunan Trump, bu ülkeyle girişilen ticaret savaşına ilişkin ise “Yurttaşlarımızı savunduğumuz için özür dilemeyeceğiz” ifadelerini kullandı. Almanya ve Avrupa’yı, enerji bakımından Rusya’ya bağımlı olmakla eleştirdi. ABD Başkanı, Polonya’yı ise Moskova’dan bağımsız politika geliştirdiği gerekçesiyle kutladı.

Venezüella ve Küba’yı ağır sözlerle eleştiren Trump, Caracas’a yeni yaptırımlar getirdiklerini hatırlattı ve sosyalizme yönelik suçlamalarda bulundu. Küreselleşme ideolojisine de karşı olduğunu belirten Trump tüm ülkelerin “yurtseverliği” savunması gerektiğini öne sürdü.
Uluslararası kuruluşlara da eleştiriler yönelten Trump, OPEC’i petrol fiyatlarını yüksek tutmakla suçlarken, desteği çektiği Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin ise gayrimeşru olduğunu savundu. BM İnsan Hakları Konseyi’nden çekildiklerini hatırlatan Trump, “utanç kaynağı” olduğunu iddia ettiği kurumda gerçek bir reform yapılmadan geri dönmeyeceklerini belirtti. Kuzey ve Güney Kore’yle nükleerden arınma çalışmalarını sürdüreceklerini belirtti. Tump, Suudi Arabistan, İsrail, Hindistan’dan da övgüyle söz etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler