‘Otosansür’ koltuktan etti

Avusturalya'nın yayın kuruluşu ABC'nin müdürünün hükümet karşıtı haberleri engellediği iddia edildi.

Yayınlanma: 27.09.2018 - 22:58
Abone Ol google-news

Avustralya’da devlet tarafından finanse edilen ABC adlı yayın kuruluşunda çalışan deneyimli bir gazetecinin, hükümeti rahatsız eden haberleri nedeniyle kovulmak istediği iddiaları, kuruluşun genel müdürünün istifasıyla sonuçlandı.

Günümüzde dördüncü güç olarak kabul edilen medyanın iktidar karşısında editoryal bağımsızlığı, gelişkin bir demokrasi kültürüne sahip olduğu iddia edilen ülkelerde de her geçen gün daha çok tehdit altında. ABD’de Başkan Donald Trump’ın basına yönelik sert çıkışlarına, Macaristan’da Orban yönetiminin muhalif medyaya baskısına ilişkin tartışmalar sürerken bu kez Avustralya’da ABC krizi patladı.

ABC Genel Müdürü Justin Milne, iktidarın şikâyetçi olduğu Emma Alberici adlı gazeteci için amirine “Ondan kurtul” şeklinde talimat verdiği yazışmasının ortaya çıkması sonucunda istifa etti. Açıklamasında “Amacım kurumun çıkarlarını korumak. Bu öfke fırtınası eserken işe devam etmek doğru olmaz” ifadelerini kullanan Milne, gazetecinin kovulması talimatı veren bir e-posta gönderdiği iddiasını ise reddetti.

‘Yandaş ekip...’

Avustralya’nın neredeyse bir asırdır faaliyette olan yayın kuruluşu ABC’deki tartışma, idare amiri Michelle Guthrie’nin görevden alınmasıyla başladı. Guthrie’nin işten çıkarılmasının arkasında hükümetle ilişkilerinin zayıf olduğu iddiaları da bulunuyordu. Görevden almanın ardından Milne’nin, geçen ay başbakanlık koltuğunu kendisi gibi Liberal Parti’den Scott Morrison’a devreden Malcolm Turnbull ile yakın ilişkileri ortaya serildi.

Milne’nin dönemin başbakanıyla temaslarının ardından idare amirine, kıdemli gazeteci Alberici hakkında “Ondan nefret ediyorlar, ABC’yi korumak zorundayız Emma’yı değil. Ondan kurtul. Gelecek seçimlerde koalisyonun kaybedeceğinin garantisi yok” şeklinde bir e-posta gönderdiği iddiası ise tepkilerin şiddetlenmesine neden oldu. Başbakan Scott Morrison, selefi Turnbull’un medya kuruluşunda nufüzunu kullandığı iddialarını reddederken hükümet konuyla ilgili iç soruşturma başlatılacağını duyurdu. Basın örgütleri de, editoryal bağımsızlığı ve gazetecilerin haklarını savunan açıklamalarda bulundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler