Lavrov'dan Suriye'de kimyasal silah uyarısı: Provokasyonlar kabul edilemez

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rus askeri uçağının düşürülmesinin ardından Suriye'ye S-300 hava savunma sistemi sevkiyatı başladığını bildirdi.

Yayınlanma: 28.09.2018 - 22:23
Abone Ol google-news

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda konuşan Lavrov, "Teröristlerin ve hamilerinin, kimyasal silahın kullanıldığı yeni provokasyonlarının kabul edilemez olduğu konusunda uyarıyoruz" dedi.

Lavrov, "Sorunların, çifte standartlar olmaksızın tüm Suriyelilerin çıkarları doğrultusundaki çözüme yardım, uluslararası çabaların ve BM sistemindeki örgütlerin faaliyetinin önceliği olmalı" dedi.

LAVROV: KORE'DEKİ BARIŞÇIL SÜREÇLER TEŞVİK EDİLMELİ

Kore Yarımadası'ndaki barışçıl süreçlerin teşvik edilmesi gerektiğini belirten Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, BM'nin Seul ve Pyongyang arasında varılan anlaşmaların uygulanmasını desteklemesi gerektiğini kaydetti.

Lavrov, "Kore Yarımadası'nda, Rusya-Çin yol haritasının mantığı mecrasında gelişen olumlu hareketliliği memnuniyetle karşılıyoruz. Bu sürecin, tarafların birbirine yönelik yeni adımlar atması ve BM Güvenlik Konseyi'nin Pyongyang ve Seul arasında varılan anlaşmaların uygulanmasına desteği şeklinde teşvik edilmesi gerekiyor" dedi.

Rus bakan, Kuzeydoğu Asya'da kalıcı bir barış ve güvenlik mekanizmasının oluşturmayı amaçlayan çok taraflı sürecin bir an önce başlatılması için çalışmaları sürdüreceklerini kaydetti.

‘İRAN NÜKLEER ANLAŞMAYA UYUYOR'

Lavrov, Kore Yarımadası'nın nükleer silahtan arındırmanın, uluslararası toplumun kitle imha silahlarının yayılmasını önleme görevinin sadece bir parçası olduğunu kaydetti.

Kapsamlı Nükleer Deneme Yasağı Antlaşması'nın onaylanması ve Ortadoğu'da kitle imha silahlarından özgür bölgenin oluşturulması alanlarında ilerlemenin kaydedilmemesine bir de ABD'nin İran nükleer anlaşmasından çıkmasının eklendiğini söyleyen Rus bakan, Washington'un bu anlaşmadan çekilmekle BM Güvenlik Konseyi'nin 2231 sayılı kararını ihlal ettiğini kaydederek şunu dedi: "Oysa İran tamamen yükümlülüklerine uyuyor. BM Güvenlik Konseyi'nin onayladığı anlaşmayı muhafaza etmek için her şey yapacağız".

 

"SURİYE'YE S-300 SEVKİYATI BAŞLADI"

Lavrov, New York'ta devam eden Birleşmiş Milletler (BM) 73. Genel Kurulu görüşmelerinde yaptığı konuşmanın ardından, düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. 

Soçi mutabakatı ve terör örgütü el-Nusra üyelerinin İdlib'den nasıl ayrılacağına ilişkin bir soruya Lavrov, şöyle yanıt verdi: 

''Militanlar ve  ağır silahlar, İdlib'de silahlardan arındırılmış bölgeden başka yerlere transfer ediliyor. Türkiye siyasi süreçte yer alacak muhalifleri el Nusra'dan ayırma sorumluluğunu aldı. Bu kolay bir iş değil. Obama yönetimi bize birçok kez söz verdi, yapamadı, mevcut yönetimde yapamadı. Türkiye'nin ılımlı muhalifleri el-Nusra'dan ayırmasını umut ediyoruz. ''

Suriye'de,  Rusya, Türkiye ve İran ''yüzde yüzde hemfikir olmasa'' da terörle mücadele ve Suriye'nin bütünlüğü konusunda birlik olduklarını belirten Lavrov, Astana iş birliği formatının son derece faydalı olduğunu kaydetti. 

Suriye'de terörle mücadele ederken, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin operasyonlar düzenlediği Rakka'da yaşananların olmasına izin vermeyeceklerini belirten Lavrov, ''Yüzlerce, binlerce Suriyeli'nin Halep'e Doğu Guta'ya dönmeye başladı." ifadesini kullandı.  

Lavrov, Suriye'de Rus uçağının düşürülmesinin ardından, ''S-300 hava savunma sistemi sevkiyatının başladığını'' açıkladı. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler