Gazze ve Batı Şeria'da genel grev başladı

Filistinliler, Yahudi Ulus Devlet Yasası'nı protesto etmek ve hakkında yıkım kararı bulunan Han el-Ahmer'in sakinlerine destek vermek için iş yerlerinin kepenklerini kapattı.

Yayınlanma: 01.10.2018 - 11:46
Abone Ol google-news


Filistinliler İsrail Meclisi'nde kabul edilen Yahudi Ulus Devlet Yasası ile Doğu Kudüs'ün doğusunda yer alan Han el-Ahmer'in yıkım kararını protesto etmek için ülke genelinde greve gitti. Doğu Kudüs ve Batı Şeria ile Gazze Şeridi'ndeki Filistinliler bir günlük genel grev başlattı.

Grev nedeniyle banka ve okullar ile düğer tüm kamu kurumlarının kapalı olduğu Batı Şeria'da, toplu taşıma hizmetleri de verilmiyor.  

Fırınlar ve üniversiteler kapalı

Hayatın adeta durma noktasına geldiği Batı Şeria'da petrol istasyonları ve fırınlar dahil olmak üzere tüm dükkanlar kapalı.

Gazze'deki 4 üniversite ile bir fakülte de eyleme katılacağını açıkladı.

Ramallah'taki Filistin yönetimine bağlı Filistin Para Otoritesi (Merkez Bankası derecesinde), Gazze ve Batı Şeria'daki bankların bugün çalışmayacağını ve greve dahil olacağını duyurdu.

Doğu Kudüs esnafından greve destek 

Tüm Filistin'de olduğu gibi Doğu Kudüs'te de esnaf dükkanlarını açmayarak greve destek verdi. Doğu Kudüs'ün en renkli ve hareketli bölgelerinden biri olarak bilinen, Mescid-i Aksa'nın da içinde yer aldığı, "Eski Şehir" bölgesinde dükkanların tamamının kapalı olduğu gözlendi. 

Günün her saatinde yoğunluğun hakim olduğu Eski Şehir sokakları, grev nedeniyle bugün en sakin günlerinden birini yaşıyor. Esnafın dükkanlarını açmadığı Eski Şehir'de tam anlamıyla sessizlik hakim. 

 

Grev geniş kapsamlı

İsrail'deki Arap Vatandaşları İzleme Yüksek Komitesi tarafından yapılan yazılı açıklamada ise, yasaya tepki ve Han el-Ahmer sakinleriyle dayanışma için İsrail'de yaşayan Filistinlilere genel grev çağrısında bulunuldu. Açıklamada, grevin geniş kapsamlı olacağı aktarıldı.

Filistin genelindeki grevin bir gün sürmesi bekleniyor. 

 

Gazze Belediyeler Birliği, Filistin Ulusal ve İslami Güçler Komitesinin grevine katılacaklarını ve çalışmaları durduracaklarını kaydetti.

Filistin Kurtuluş Örgütü Yürütme Kurulu Üyesi Vasıl Ebu Yusuf yaptığı açıklamada, Yahudi Ulus Devlet Yasası ile Han el-Ahmer'in yıkım kararını protesto etmek için düzenlenen greve Doğu Kudüs, Batı Şeria ve Gazze'nin yanı sıra İsrail'de yaşayan Filistinlilerin de destek verdiğini belirtti. 

Grev kapsamında tüm Filistin şehirlerinde oturma eylemleri yapılacağını ifade eden Ebu Yusuf, "Bu grev hem işgalcilere hem de dünyaya Yahudi Ulus Devlet Yasasını kabul etmediğimizi ve İsrail'in Filistin halkına yönelik uygulamalarına karşı tepkimizi göstermek için verilmiş bir mesajdır." dedi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler