İran’dan altı füze

Tahran, geçen ay Ahvaz’da düzenlenen kanlı saldırıya misilleme olarak Suriye’de Fırat’ın doğusunu vurdu. İnsan Hakları Gözlemevi, füzelerin Deyr ez Zor’a bağlı Hacin’i hedef aldığını açıkladı.

Yayınlanma: 01.10.2018 - 20:52
Abone Ol google-news

Ahvaz kentinde 22 Eylül’de  bir askeri geçit törenine düzenlenen, 25 kişinin yaşamını yitirdiği saldırının ardından “unutulmaz ve ölümcül bir intikam” yemini eden İran Devrim Muhafızları, Suriye-Irak sınırındaki militanları “Muharrem saldırısı” operasyonu ile hedef aldığını duyurdu. Füze saldırısının ardından yapılan açıklamada, “Ahvaz’daki terör saldırısından sorumlu olanların Fırat’ın doğusundaki merkezleri balistik füzelerle vuruldu” denilirken “İlk bilgilere göre saldırıyı gerçekleştiren, ABD ve Suriye’nin doğusundaki bölgesel güçlerin desteklediği tekfir teröristlerin birçoğunun  öldürüldüğü ya da yaralandığı” belirtildi. Fars Haber Ajansı’na göre, yerel saatle 02.00’da İran’ın Irak sınırındaki Kermanşah kentinden atılan altı füze 750 kilometre menzilli “Zülfikar” ve 800 kilometre menzilli “Kıyam” füzeleri.

Ajans tarafından yayımlanan bir videoda füzelerden birinin üzerindeki “Suud ailesine ölüm”, “ABD’ye ölüm”, “İsrail’e ölüm” ifadeleri ise dikkat çekti. Londra merkezli, muhaliflere yakın Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, “Deyr ez Zor’a bağlı Ebu Kemal ilçesinde IŞİD’in kontrolündeki Hacin kasabasının vurulduğunu” kaydetti. Ankara’nın terör örgütü olarak gördüğü, ABD destekli YPG’nin ana omurgasını oluşturduğu  Suriye Demokratik Güçleri (SDG), geçen ay Hacin’de IŞİD’e karşı operasyon başlatmıştı.

?İran’ın güneybatısındaki Huzistan eyaletine bağlı Ahvaz’da İran-Irak savaşının 38. yılı münasebetiyle gerçekleştirilen askeri geçit törenini hedef alan terör saldırısında 25 kişi ölmüş, 69 kişi yaralanmıştı. Saldırıyı hem IŞİD hem de İran’da faaliyet gösteren Arap ayrılıkçı grup El Ahvaziye üstlenmişti. Tahran, Ahvaz saldırısını gerçekleştirenlerin ABD, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri tarafından finanse edildiğini duyurmuş, bu ülkeler ise iddiaları reddetmişti. İran Devrim Muhafızları, geçen yıl haziran ayında İran Meclisi’nde ve Humeyni Türbesi’nde düzenlenen, IŞİD’in üstlendiği saldırılara karşılık olarak, Deyr ez Zor’daki IŞİD hedeflerini vurmuştu.

Irak sınırına hakim, stratejik önemdeki  Dey ez Zor, Suriye’nin en büyük enerji kaynaklarına sahip. Kenti ikiye bölen Fırat Nehri’nin doğusu Suriye’nin en büyük petrol sahalarını oluşturan 11 yatağı barındırıyor. ABD’nin Deyr ez Zor bölgesinde yeni bir askeri üs inşa ettiği haberleri de gündeme yansımıştı.

Çavuşoğlu-Le Drian’ın Paris zirvesi

Öte yandan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Paris’te Fransız mevkidaşı Jean-Yves Le Drian ile bir araya geldiği, görüşmede, başta Suriye olmak üzere bölgesel meseleler, ikili ilişkiler ile Türkiye ve Fransa’nın ortak gündeminde yer alan diğer konularda görüş alışverişinde bulunulduğu belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler