Barzani cephesi sandıkta önde gidiyor

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde (IBKY) önce gün düzenlenen parlamento seçimlerinde ilk sonuçlara göre Mesud Barzani’nin liderliğindeki Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) oyların yüzde 43.03’ünü alarak ilk sırada yer aldı.

Yayınlanma: 01.10.2018 - 21:07
Abone Ol google-news

Bağımsız Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu, IBKY genelinde seçimlere katılım oranının yüzde 57.96 olduğunu açıklarken sandıkların yüzde 75’inin açıldığı belirtildi. Celal Talabani’nin kurucusu olduğu Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) yüzde 20.1, Değişim Hareketi (Goran) yüzde 12.08, İslami Toplum (Komel) yüzde 8.5, İslah Cehpesi İttifakı yüzde 5.8, Yeni Nesil Hareketi yüzde 8.5, Serdem İttifakı ise yüzde 1.08 oranında oy aldı.

Hile iddiaları bitmiyor

IBKY genelinde seçimlere katılın oranının, önceki seçimlere göre düşük olduğu bildirildi. Seçimleri IBKY içinden 46 ve yurt dışından da 30 uluslararası kuruluş gözlemci olarak izledi. Toplam 111 sandalyeli IKBY Parlamentosu’nda Hıristiyan, Türkmen ve Ermeni kotası 11 sandalyeden oluşurken kadın kotası da yüzde 30 olarak saptanmıştı.  

Seçimlerde yolsuzluk ve usülsüzlük suçlamaları dün de sürdü. KYB Seçim Ofisi’nden yapılan açıklamada, “Badinan ve Erbil’de oy kullanma işlemleri sırasında ihlallerin yapıldığına dair elimizde belgeler var. Seçim merkezlerinde büyük usulsüzlükler yapıldı. Yaşananalardan Kürdistan Bağımsız Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu ve İçişleri Bakanlığı’nı sorumlu tutuyoruz” denildi. KDP Süleymaniye ve Halepçe Teşkilatı Sözcüsü Etan Şeyh Hasan “Usulsüzlüğe yönelik ciddi söylemler bulunuyor. Yaşananlar halkın iradesine müdahaleye yönelik sorunun yaşanmasına neden olmuştur” ifadesini kullandı.

IKBY’de geçen yıl eylül ayında eski Başkan Mesud Barzani yönetiminin düzenlediği bağımsızlık referandumu ülkede krize neden olmuş, 1 Kasım’da düzenlenmesi planlanan seçimler ertelenmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler