Erdoğan'dan AB'ye: Alacaksanız alın, almayacaksanız yolumuza bakalım

Cumhurbaşkanı Erdoğan, canlı yayında yaptığı açıklamada AB süreci için referandum sürecinin olabileceğinin sinyalini verdi.

Yayınlanma: 04.10.2018 - 18:37
Abone Ol google-news
<video:1102689>

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki 5 daimi üyeli sistemi eleştirerek "Olması gereken 5 daimi üye dönemi geçti. Neden? Bu 2. Dünya Savaşı şartlarıydı. Aynı şartları yaşamıyoruz. Yeni bir dönüşüm, değişime gitme zamanıdır" dedi.

Rusya ile yapılan İdlib mutabakatına da değinen Erdoğan "İdlib bir Halep sürgün yeri haline gelmişti" yorumunda bulundu.

TRT World Forum'un kapanış oturumunda konuşan Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Birleşmiş Milletler yapılanmasına eleştiri

BM, adalet arayışına hâlâ cevap oluşturamamıştır. BM, Kıbrıs konusunda da bir şey yapamadı.

Suriye'de yaşananlar, Afganistan, Yemen çözüme kavuşmadı. Bütün her yerde adalet çökmüş. İsrail kabul etmedikten sonra BM'de kimse bir şey söyleyemiyor. 5 tane daimi ülkeden bir tanesi 'hayır' diyorsa mesele bitiyor.

"5 daimi üye dönemi geçti"


Olması gereken 5 daimi üye dönemi geçti. Neden? Bu 2. Dünya Savaşı şartlarıydı. Aynı şartları yaşamıyoruz. Yeni bir dönüşüm, değişime gitme zamanıdır. Yeni dönüşüm- değişimde, 193 üyenin de içinde yer alacağı, dönüşümlü olarak daimi üye sıfatı alması lazım. Onun için de ben diyorum ki dünya beşten büyüktür. hele hele birden büyüktür. Uygulamalar böyle değil.

Sömürgeci bir mantıkla mücadele verenlere karşı Türkiye küresel güçleri yanına toplayarak bir adım atmanın gayretinde.

Geçici üyelerin Birleşmiş Milletler'de kıymeti yok. Sadece daimi üyelerin kararına göre elini kaldırır indirir. Geçici üye olsan ne yazar olmasan ne yazar. Sadece 'BM geçici üye' diye bir sıfat kazanırsın.

"İdlib bir Halep sürgün yeri haline gelmişti"

İdlib bir Halep sürgün yeri haline gelmişti. Halep'ten kaçanlar İdlib'e geldiler. 3.5 milyon insanın olduğu bir yer haline geldi.

"Putin ile adeta final zirvesi yaptık"

3 tane önemli zirve yaptık; öncesinde de Astana süreci başladı. Bu süreç bize bazı tedbirlerin alınmasını tavsiye etti. Rusya-Türkiye-İran olarak çalışmaları başlattık. Gerek Soçi'de gerek Ankara ve Tahran'da çok güzel çalışmalar yapıldı. Bu çalışmaların ardından rejimin Suriye'de İdlib'i bombalaması, İdlib'te çok sıkıntılı bir havanın esmeye başlaması çok seri bir adım atmamızı gerektirdi. Putin ile görüşmemizi yaptık ve Soçi'de bir davet aldık. Putin ile bir final zirvesi yaptık diyebiliriz. Bu final idlib içindi. 10 Maddelik bir muhtıra imzalandı. Aramızdaki muhtıraları, mutabakatı devreye soktuk. Bunu devreye sokarken sayın Putin'in kararlılığı, şahsımın kararlılığı işimizi kolaylaştırdı.

Temenni ederim İstanbul'da yapılacak dörtlü zirveden de olumlu bir sonuç alırız.

Batman'da 7 şehit

<haber-dikey:1101785>

Kesinlikle durmak yok. Terörün bedelini teröristlere ödeteceğiz. İdlib'de halk bizi davet etti, o yüzden gittik.

Kudüs açıklaması

Kudüs konusunda ilk adımı BM attı. Kudüs ile ilgili karar bizim istediğimiz doğrultuda çıktı. 127 ülke bizim önergemizi destekledi. ABD'nin büyükelçiliğini taşımış, bu bizi etkilemez.Orayla ilgili çalışmalarım var. Kudüs 3 din için kutsal. 3 dinin orada hakkı var. Şu anda orada bir gasp söz konusu."

"AB'nin sona yaklaştığını görüyorum"

AB'nin sona yaklaştığını görüyorum. Bir an önce yaklaşılsa da istikametimizi çizsek diyorum. Hala bizi oyalıyorlar. Böyle bir zulüm olamaz. Alacaksanız alın, almayacaksanız yolumuza bakalım. Sayın Merkel'e de açık açık söyledim. Biz AB'yi parçalamak için yaratılmadık ya.

AB için referandum sinyali

Bize düşen de 81 milyona gitmek ne karar veriyor ona bakmak. Her doğru her yerde konuşulmaz."

"Ekonomik savaş var"

Bizim felsefemizde haklı olan güçlüdür. Biz bu ekonomik savaşın karşısında pes etmeyeceğiz. Bu millet aç kalmıştır, susuz kalmıştır ama bağımsızlığını kimseye bırakmamıştır."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler