İran’da denetim kavgası

Trump yaptırımlarıyla başa çıkma yolu arayan Tahran hükümetinin istediği uluslararası finansal kriterlere uyum yasası meclisten geçti.

Yayınlanma: 07.10.2018 - 22:50
Abone Ol google-news

ABD’nin nükleer anlaşmadan (JCPOA) çekilmesi ve uyguladığı yaptırımlarla dış ticareti tehlikeye giren İran’ın uluslararası ilişkilerinin seyri, iç siyasette tansiyonu yükselten gündemlerden biri olmaya devam ediyor. JCPOA’nın tarafları olarak kalan 5 ülkenin (Almanya, Fransa, İngiltere, Rusya ve Çin) İran’la ticaretin sürmesi için Tahran yönetiminden talep ettiği Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine İlişkin Mali Çalışma Grubu (FATF) ile uyum öngören yasal düzenlemeler dün mecliste tartışmalar eşliğine onaylandı.

Çin ve Rusya da istiyor

İran’da muhafazakâr kanatla Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani öncülüğündeki reformcular arasında geçen aylarda alevlenen tartışmaların son perdesini kara para aklama ve terörizmin finansmanına karşı yapılan yasal düzenlemeler oluşturdu. JCPOA’ya taraf 5 ülke dış ticaretin devamı için İran’dan, OECD tarafından kurulan FATF’yle uyumlu mevzuat talep etmiş, Çalışma Grubu da Tahran yönetimine yasal düzenlemelerin geçmesi için bu ayın sonuna kadar süre vermişti. Bu çerçevede, İran’ın Birleşmiş Milletler Terörizmin Finansmanıyla Mücadele Konvansiyonu’na (CFT) katılımını öngören tasarı büyük tartışma ve protestolara rağmen 120’ye karşı 143 oyla geçti.

Muhafazakâr kanattan vekillerin, tasarıyı savunanları “hassas finansal verilerin uluslararası güçlerin erişimine açılacağı” gerekçesiyle “vatana ihanetle” suçladığı, mecliste “hainlere ölüm” sloganlarının atıldığı belirtildi. Düzenlemenin İran’ın müttefiklerine verdiği desteği de zorlaştıracağı değerlendirmeleri de yapıldı. Meclis önünde de öğrenciler tarafından protesto gösterilerinin düzenlendiği bildirildi.

Öneriye karşı çıkan bir milletvekili, kürsüde tasarı örneğini yırtarken, bazı vekiller meclis başkanının bulunduğu alana girerek tepkilerini ortaya koydu. Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ise mecliste oylama öncesi yaptığı konuşmada, “Yasa tasarısının kabul edilmemesi durumunda ABD’nin ülkeye yönelik baskılarının artacağını, Çin ve Rusya’nın da konvansiyona katılmayı şart koştuğunu” söyledi. Muhafazakâr bir vekil, İran’ın dini lideri Ali Hamaney’in “uluslararası konvansiyonlara girmeye gerek olmadığı” yönündeki sözlerine atıfta bulunurken, Meclis Başkanı Ali Laricani Hamaney’den söz konusu ifadenin özel bir anlaşmaya ilişkin olmadığı, genel bir değerlendirme olduğu yönünde bir mektup aldığını vurguladı.

Düzenlemelerin yasalaşması için Muhafızlar Konseyi’nin onayı gerekiyor.
İran, uluslararası aktörlerle 2015’te imzaladığı nükleer anlaşmadan ABD’nin çekilmesinin ardından Ruhani liderliğindeki hükümet “dış güçlere bel bağlamakla” eleştirilmişti. Sene başından bu yana devam eden ekonomik kriz ve yoksulluğa karşı protestolar da taraflar arasındaki gerilimin bir diğer unsuru.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler