Şam af kartını açtı

Sahada büyük oranda hâkimiyeti yeniden sağlamasının ardından ülkesini terk edenlerin geri dönmesi için çalışmalara başlayan Suriye hükümeti, asker kaçakları ve firariler için af çıkardı.

Yayınlanma: 09.10.2018 - 22:59
Abone Ol google-news


Devlet ajansı tarafından duyurulan habere göre, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, asker kaçakları ve firarilerin göreve dönmeleri şartıyla affedilmesine yönelik genelge yayımladı. Hükümete karşı savaşanların yararlanamayacağı affın askere alınma korkusu ile firar eden ya da asker kaçaklığı nedeniyle yurtdışında yaşayan Suriyeli mültecilerin ülkelerine geri dönmelerini hızlandıracağı belirtiliyor. Genelgede yurtiçi firarilerin 4 ay, yurtdışındakilerin ise 6 ay süre içinde teslim olmaları öngörülüyor.

ABD merkezli PEW adlı araştırma şirketi, bu senenin başında yayımladığı raporda 2011’den bu yana devam eden çatışmalar nedeniyle 7 milyona yakın Suriyelinin yurtdışına çıktığını duyurmuştu. Suriyeli mültecilerin ülkelerine dönüşü bu yıl Moskova ve Şam koordineli çalışmalarla hızlandı. Lübnan, ülkeye sığınan bir milyon dolayındaki Suriyeliden 50 bin kadarının bu yıl ülkesine döndüğünü açıklamıştı.

İdlib’den çıkış...

Öte yandan, İdlib’de tampon bölge oluşturulması için Rusya ile Türkiye arasında geçen ay varılan uzlaşı çerçevesinde, ağır silahların tahliyesinin büyük oranda tamamlandığı bildirildi. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi tarafından yapılan açıklamada, Türkiye destekli güçler ve Nusra uzantılı Heyet Tahrir Şam (HTŞ) militanlarının uzlaşıya fiilen uyum gösterdikleri belirtildi. AFP’ye konuşan HTŞ’ye yakın bir kaynak, uzlaşıyla ilgili sessizliğini koruyan örgütün tahliyeye katılmasında bölgedeki Türk askeri varlığının etkili olduğunu savundu.  

Suriye ordusuna  IŞİD saldırısı

Bu arada Suriye’nin Süveyde vilayetinin Sefa bölgesinde IŞİD tarafından düzenlenen saldırıda Suriye ordusu veya milis güçlerinden en az 15 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Bölgede Suriye askeri güçlerinin ilerleme kaydetse de, dağlık arazide ordunun keskin nişancıların saldırısına açık olduğu belirtiliyor.

Libya ‘yeni  Suriye olabilir’

İngiltere’de yayımlanan The Sun gazetesi, İngiliz istihbaratının Başbakan Theresa May’e sunduğu raporda, Rusya’nın Libya’da yeni bir cephe açma arayışında olduğunu ilettiğini savundu. Raporda, Rusya’nın Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne karşı Tobruk merkezli Libya Ulusal Ordusu Komutanı Halife Hafter’e ağır silahlar sağladığı belirtildi. Rusya’nın hedefinin, “Libya’yı ‘yeni bir Suriye’ haline getirerek Avrupa’ya göçmen akışının kontrolünü ele geçirmek ve bu sayede Batı üzerindeki etkisini artırmak” olduğu iddia edildi. Haberde Rus ordusunun, Tobruk ve Bingazi’de iki askeri üssü olduğu, S-300 sistemlerini yerleştirdiği, Rusya’nın buradaki faaliyetlerini özel askeri şirket olan Wagner Grubu üzerinden yürüttüğü, Rus askeri istihbarat servisi GRU ajanları ile özel kuvvetlerinin ülkenin doğusunda halihazırda eğitim ve irtibat faaliyetlerini sürdürdüğü de öne sürüldü.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler