Kore’de ABD çelmesi

Pyongyang-Seul arasında sınırın silahsızlandırılması planına Trump yönetiminin muhalefet ettiği savunuluyor.

Yayınlanma: 18.10.2018 - 22:25
Abone Ol google-news

Resmi olarak 68 yıldır savaş halinde olan Kuzey ve Güney Kore arasında son dönemde ilerleyen barış sürecine, Pyongyang’la ilişkilerini geliştiren ABD yönetiminin mesafeli olduğu iddia edildi. Reuters ajansı ve Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, ABD’nin, Kore’ler arasındaki sınırın silahsızlandırılması ve uçuşa kapalı bölge haline getirilmesi ile taraflar arasında kara ve demiryolu ağlarını birleştirme planına karşı olduğunu öne sürdü.

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ve Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in’i geçen ay Pyongyang’da bir araya getiren zirvede kara ve deniz sınırları boyunca tampon bölgeler oluşturma, sınır üzerinde uçuş yasağı uygulanması, aralık ayına kadar 11 sınır güvenlik noktasının kaldırılması ve mayınların temizlenmesi konusunda anlaşmaya varılmıştı. Kore Yarımadası’nda barış yönünde atılan en önemli adımlardan biri olan anlaşmanın uygulanması için bu hafta Birleşmiş Milletler’in yanı sıra tarafların yetkilileri sınırda bir araya geldi.

Tatbikat çekincesi
Görüşmede Kore Savaşı’ndan bu yana kesilen demir yolu ve karayolu bağlantılarının kasım sonu ya da aralık başında birleştirilmesini amaçlayan ortak projenin temel atma töreninin yapılması konusunda da anlaşmaya varıldığı bildirildi.

Reuters’ın ABD’li diplomatik kaynaklara dayandırdığı habere göre ise Washington, Birleşmiş Milletler güçlerinin de görev yaptığı sınırda askeri tedbirin elden bırakılmamasını istiyor. Seul’le yapılan ortak tatbikatları da etkileyecek şekilde hava sahasının uçuşa yasak hale getirilmesine karşı çıkan Washington görüşünün ABD Dışişleri Bakanı tarafından G. Koreli mevkidaşına aktarıldığı belirtildi.
Washington’ın itirazında Kuzey’in nükleerden arındırılması konusunda net bir yol haritasının henüz oluşmamasının etkisinin olduğu iddialar arasında.

WSJ ise yine ABD’li yetkililerin demir ve karayolları ağlarının birleştirilmesi ve Kuzey’de oluşturulan ortak irtibat ofisinin Pyongyang’a yönelik yaptırımları olumsuz etkileyebileceği endişesini aktardı. Güney Kore’de geçen yılın mayıs ayında yapılan seçimlerde devlet başkanlığı koltuğuna oturan merkez sol-liberal çizgideki Moon ile Trump’ın Kuzey’e yaklaşımda farklı öncelikleri olduğu değerlendirmeleri yapılıyordu.

Papa’ya K.Kore daveti

Bu arada Moon, Kore’deki barış arayışını Avrupa ve Vatikan’a taşıma adımları atıyor. 9 günlük Avrupa turu kapsamında, göreve geldiğinden bu yana ilk kez Vatikan’ı ziyaret eden Moon, Katoliklerin dini lideri Papa Françesko’yla bir araya geldi. Kendisi de Katolik olan Moon’un ofisinden yapılan açıklamada, Güney Kore liderinin Papa’dan Kore Yarımadası için barış temennisinde bulunmasını istediği bildirildi. Moon ayrıca, Kim’in Papa’yı Kuzey Kore’ye davet ettiği mektubu da Vatikan’a teslim etti. Papa Françesko, K. Kore’den resmi davet gelmesi halinde ziyaretin gerçekleşebileceğini duyurdu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler