Gülen'in iadesi için hazırlık iddialarına ABD'den yanıt

ABD'li NBC televizyonu, Beyaz Saray'ın Gülen'in iadesinin nasıl mümkün olacağının araştırılmasını istediğini duyurmuştu. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan konuya ilişkin yalanlama geldi.

Yayınlanma: 15.11.2018 - 20:27
Abone Ol google-news


Amerikan NBC televizyonunda yer alan habere göre, Beyaz Saray'ın Gülen'in iadesinin nasıl mümkün olacağının araştırılmasını istediğini iddia etmişti. ABD Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, "Beyaz Saray Gülen'in iadesi için herhangi bir görüşme yapmamıştır. Türkiye’den gelen belgelerin değerlendirmesi sürüyor." denildi.

NBC'ye konuşan dört kaynak, ABD yetkililerinin, FBI ve Amerikan Adalet Bakanlığı'ndan, Türkiye'nin Gülen için yaptığı iade talebi yeniden değerlendirmesini ve İç Güvenlik Bakanlığı'ndan da Gülen'in yasal statüsü hakkında bilgi istediğini iddia etmişti.

'GÜNEY AFRİKA SEÇENEĞİ' İDDİASI

NBC'ye konuşan kaynaklar, Türk yetkililer ile Trump yönetiminden yetkililerin Gülen'in iadesi mümkün olmazsa, doğrudan Türkiye'ye gönderilmesi yerine Güney Afrika'ya gönderilmesi seçeneğinin de görüşüldüğünü söyledi.

Kaynaklar, ABD'nin Gülen'i Güney Afrika'ya gönderebilmesi için yasal gerekçesinin bulunmadığını dolayısıyla kendi rızasıyla gitmediği sürece bu seçeneğin çok gerçekçi olmadığını ifade etti.

'FEDERAL AJANSLAR ÇALIŞIYOR'

DHA'nın iddiasına göre ise, konu üzerinde FBI (Federal Soruşturma Bürosu), ABD Çalışma Bakanlığı,  ICE (Kaçak Göçmenlerle Mücadele Birimi) ve IRS (Amerikan Vergi Dairesi) olmak üzere dört Amerikan Federal Ajansı çalışıyor.

Ayrıca ABD İç Güvenlik Departmanı'ndan, Gülen'in ziyaretçi durumu hakkında bilgi istendiği belirtildi.

Konu ile ilgili haberlerde, ABD Milli Güvenlik Konseyi ve FBI'ın konu ile ilgili yorum yapmadıkları belirtilirken, ABD Dışişleri Bakanlığı ve İç Güvenlik Departmanı'nın da soru taleplerine yanıt vermediği yer aldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler