'Fukuşima'daki erime dünyaya uyarı'

Fukuşima nükleer tesislerini işleten şirketin başkanı Naomi Hirose Fukuşima'daki erimenin dünyaya uyarı olduğunu ve nükleer sanayi kuranların hazırlanması gerektiğini belirtti.

Yayınlanma: 20.11.2013 - 12:23
Abone Ol google-news

Japonya'da 2011 depremi ve sonrasında oluşan tsunami nedeniyle kaza geçiren ve o günden sonra bir türlü istikrara kavuşmayan tesisi işleten şirketin en tepesinden nükleer kazalarla ilgili uyarı geldi. İngiltere'de yayımlanan Guardian gazetesine konuşan Tokyo Elektrik Şirketi'nin (TEPCO) başkanı Hirose, "Nükleer enerjinin yüzde yüz güvenli olduğu konusunda hep kamuoyunu ikna etmeye çalıştık. Onlar için de her şeyin yolunda olduğunu duymak kolaydı. Fakat ne kadar küçük olursa olsun, kaza olasılığını devamlı düşünmek zorundayız'' dedi.

Hirosi 2011 yılının mart ayında yaşanan deprem ve tsunamiden sonra küçük önlemler alınsaydı erimenin olmayabileceğini söyledi. Hirose, geriye dönüp bakıldığında Fukuşima'da alınabilecek önlemler varken bunların hayata geçirilmediğini anladıklarını söyledi.

Hirose dünyaya da bir uyarıda bulunarak "Fukuşima'da olanlar, evet, dünyaya bir uyarıydı" dedi. İngiltere'nin yeni nesil nükleer tesis kurma planı konusunda da konuşan Hirose "Ne kadar küçük olursa olsun tüm olasılıkları incelemeye çalışın, herhangi basit bir karşı tedbirin dört dörtlük olduğunu düşünmüyorum. Sadece büyük bir çözümü değil, küçük karşı tedbirlerin tüm farklı türleri hakkında düşünün. Çok basit cevapları yoktur. Biz kendimize birçok mazeret bulduk. Geriye bakın, kapıyı kapatın, sadece küçük şey, her şeyi kurtarabilir" dedi. İngiltere hükümeti Somerset'ye yeni nesil nükleer reaktör kurmak için EDF Energy ile anlaşmaya vardı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler