Erdoğan’dan randevu yok

Müzakere süreci için Ankara’yı ziyaret eden AB yetkililerini Saray kabul etmedi.

Yayınlanma: 22.11.2018 - 22:05
Abone Ol google-news

 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye-Avrupa Birliği (AB) Yüksek Düzeyli Siyasi Diyalog Toplantısı için Ankara’da bulunan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile AB Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn’a randevu vermedi.
Bir buçuk yıllık aranın ardından ilk “Diyalog” toplantısı dün Ankara’da yapıldı. Edinilen bilgiye göre toplantı için Ankara’ya gelen Mogherini ve Hahn, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan da randevu talep etti ancak görüşme taleplerine olumlu yanıt alamadı. Erdoğan, Ankara’da bulunmasına ve resmi bir programı olmamasına rağmen AB yetkililerini kabul etmedi.

Kavala kaygısı

Mogherini ve Hahn ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. AB yetkilileri, Türkiye’nin Suriyeli sığınmacılar ve İdlib mutabakatı konusundaki çabalarını takdir ettiklerini belirtti. Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı ve iş insanı Osman Kavala’nın tutukluluğu ile AB’nin Türkiye için güvenilir bir ortak olup olmadığı konularında ise Çavuşoğlu’yla Mogherini ve Hahn arasında söz düellosu yaşandı.

<haber-dikey:1148754>

Osman Kavala’nın bir yılı aşkın süredir tutuklu olduğu dava kapsamında geçen hafta akademisyenlerin de aralarında bulunduğu 13 kişinin gözaltına alınması ve ardından Bilgi Üniversitesi STK Eğitim ve Araştırma Birimi Çalışanı Yiğit Aksakoğlu’nun tutuklanması konusunda AB’nin “kaygılı” olduğunu belirten Hahn, şöyle konuştu: “Akademisyenlerin, insan hakları savunucularının geçen hafta karşılaştıkları muamele karşısında kaygılıyız. Kavala’nın, insan hakları aktivistlerinin demokratik çalışmalarının devam etmesini istiyoruz. Yargı süreçlerinin masumiyet karinesi temelinde sürmesi gerektiğini düşünüyoruz.”

‘Hükümeti devirmek istediler’

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise Hahn’ın bu sözleri üzerine isim vermeden Kavala’nın “Türkiye’de demokratik şekilde seçilmiş hükümeti devirmek için faaliyet yürüttüğünü” savundu. Bakan, “Herhangi bir sivil toplum örgütünün görevi demokratik bir şekilde seçilmiş hükümeti güç kullanarak ve başka yöntemlerle görevden uzaklaştırmak değildir. Bu sivil demokrasi değildir. Kim olursa olsun, buna kim katılırsa katılsın yargılama sürecine tâbi olmalıdır. AB’nin bu kişileri savunması hem anlamsızdır hem de çelişkilidir” diye konuştu.

<haber-dikey:1148124>

Güven tartışması

Basın toplantısında Çavuşoğlu ile Mogherini arasında “AB’nin güvenilir ortak olup olmadığı” konusunda yaşanan söz düellosu dikkat çekti.

Çavuşoğlu, AB’nin 2016’daki göç mutabakatında Türkiye’ye müzakerelerde yeni fasıl açılması sözü vermesine rağmen sürecin durmasını “Çifte standartlar ve ikiyüzlülük sebebiyle AB bizim toplumumuzun gözünde güvenilmeyen bir ortaktır” ifadesiyle eleştirdi. Mogherini ise bu sözler üzerine “Bizim Ankara’dan beklentimiz, Avrupa Konseyi’nin standartları doğrultusunda hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı ve insan hakları konusundaki standartlarda ilerleme sağlamasıdır. Bugünün dünyasında AB’den daha güvenilir bir ortak bulmak çok mümkün değildir” diye konuştu.
Bu arada, Dışişleri Bakanlığı, toplantıda İran’ın yararlandığı ekonomik faydaların sürdürülmesi ve kişisel veri aktarımına ilişkin 30 Kasım’da müzakerelerin başlatılması konusun uzlaşıldığını açıkladı.



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler