Erdoğan’ın IŞİD ve Ukrayna çıkmazı

Galler’deki NATO zirvesinde Türkiye’den IŞİD’e karşı ‘etkili güvenlik önlemi alması’ isteniyor. Erdoğan, zirvenin ilk gününde Türkiye’nin 4 bin kişiye yasak koyduğunu aktarıp ‘Siz kendi sınırlarınızda güvenliği alın’ mesajı verdi. Ankara, Rusya’ya karşı Soğuk Savaş’a dönülmemesi için ‘diyalog’ ikazı yaptı.

Yayınlanma: 04.09.2014 - 22:39
Abone Ol google-news

Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı olarak katıldığı ilk uluslararası zirvede, Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) karşı güvenlik tedbirlerini artırmasını isteyen müttefiklerine, “Siz öncelikle tedbirleri kendi sınırlarınızda alın. Bize de liste verirseniz tedbirleri alırız. Ama sorunun kaynağına inilmesi önemli” mesajı verdi.

Erdoğan, “Türkiye’nin halihazırda 4 binden fazla kişiye yasak uyguladığını” aktardı. NATO’nun dün Galler’de toplanan liderler zirvesinin  sonuç bildirgesi için 10 gündür IŞİD ile ilgili bölümün yazımı üzerinde çalışılıyor. İttifakın Batı kanadında IŞİD’e karşı “etkin tedbirler”in alınması ve kolektif  olarak neler yapabileceği tartışılırken, Türk heyeti, alınacak önlemler konusunda sorumluluğun kendilerine yüklenmemesini istiyor. Edinilen bilgiye göre, Türkiye’nin “Biz bir turizm ülkesiyiz. Yılda 35 milyon turist ağırlıyoruz, herkesi kontrol edemeyiz” mesajı veriyor. Bu yüzden Batılı kaynaklara göre sonuç bildirgesinde Türkiye’nin hassasiyetlerini gözeten bir yazı hazırlanıyor.

Erdoğan'la yan yana gelmedi - FOTO GALERİ

Türk heyetine “Sınır geçişlerini tamamen kontrol altına almanız çok zor biliyoruz ama bu geçişleri en aza nasıl indiririz onu konuşalım” mesajı iletildi. Erdoğan’ın dün akşam görüştüğü Galler Prensi Charles’a da Türkiye’nin mesajlarını aktardığı belirtildi.

‘Öfkeli çocuklar retoriği’

Erdoğan, dün Fransa  Cumhurbaşkanı Nicholas Hollande, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Paraşenko, İspanya Başbakanı  Mariano Rajoy Brey ile görüştü. AB ile görüşmelerde Türk kaynaklar şu yorumu yaptı: “Sorunun kaynağına inmek lazım, nasıl olur da Batı’da iyi eğitim  almış gençler, böyle radikal bir örgüte katılır. Önemli olan onları bu arayışa sevk eden nedenleri ortadan kaldırmak, yabancı ve dışlanmış hissetmekten kurtarmak.”

Baltıklar için Mehmetçik

Zirvenin Ukrayna başlığı altında, ittifakın oluşturmayı planladığı “acil müdahale güç” alınırken, asker katkısının büyük kısmı Britanya, ABD, Hollanda ve Fransız askerlerinden oluşacak. Ancak ittifak ruhu nedeniyle tüm üyelerin katkısı hedefleniyor. Türkiye’den de küçük bir birliğin katılımı gündemde. Ayrıca Rusya’ya karşı ittifakın ortak tavır sergilemesi de talep ediliyor. Türkiye “Ukrayna krizi Soğuk Savaş yıllarına dönüş kapısını açmasın” tezini  savunuyor ve Rusya’ya yönelik yaptırım kararlarına katılmıyor.

Zirvenin Moskova - Ankara ilişkilerine yansımasının olması bekleniyor. Bu vesileyle Mevlüt Çavuşoğlu da dışişleri bakanı olarak ilk kez Amerikalı  meslektaşı John Kerry ile görüştü. Kerry, Çavuşoğlu’na başarılar dileyip “önceki dönemdeki gibi yakın çalışmanın sürmesi umudunu” dile getirdi. Çavuşoğlu, Fransız ve Ukraynalı meslektaşlarıyla da bir araya geldi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler