Paris meydan savaşı: 'Pikniğe gelmedik'

Akaryakıt zamlarını protesto eden Fransızlar dün ülke çapında sokaklara çıktı. Başkentte Elysee Sarayı’na yürümek isteyen eylemcilere polis engel oldu.

Yayınlanma: 24.11.2018 - 22:28
Abone Ol google-news

<haber-dikey:1150677>

Fransa’da akaryakıt fiyatlarındaki artışa karşı geçen hafta ülke genelinde protesto eylemleri başlatan “sarı yelekliler” dün başta başkent Paris olmak üzere çeşitli kentlerde yine sokaklara çıktı. Araçlarda bulundurulması zorunlu olan reflektörlü sarı yelekleri giyerek eylem yaptıkları için “sarı yelekliler” olarak bilinen binlerce gösterici, sabah saatlerinden itibaren Champs-Elysees üzerindeki l’Etoile meydanında toplandı.

“Macron istifa”, “Hırsız Macron”, “Biz Paris’e pikniğe gelmedik” sloganları ile Champs-Elysees bulvarından Concorde meydanına doğru gitmek isteyen göstericiler polis engeli ile karşılaştı. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ofisinin bulunduğu Elysee Sarayı’na yürümek isteyen eylemcilere polisin göz yaşartıcı bomba ve tazyikli su ile müdahale ettiği, 18 kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Sarayın önünde yoğun güvenlik önlemleri alındı, saraya giden bütün yollar tamamen kapatıldı.

‘Sorumlu Le Pen’

Eylemcilerin arasındaki aşırı milliyetçi gruplar parke taşlarını söktü, araçları ateşe verdi. Eylemciler bu grubu içlerinden atmak için mücadele etseler de başarılı olamadı. Yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı belirtilen gösteriler nedeniyle başkent Paris’te 3 bin polisin görev yaptığı kaydedildi. Olayların büyümesini önlemek için çevre illerden polis takviyesi de yapıldı. Paris Emniyet Müdürü Michel Delpuech, Concorde meydanı ve Champs-Elysees bulvarının bir bölümünün “gösteriye, toplantıya ve ‘sarı yeleklilerin’ yürüyüşüne” kapalı olduğunu hatırlattı. Paris’teki yetkili makamlar sadece Eyfel Kulesi yakınlarında gösteriye izin vermişti.

İçişleri Bakanı Christophe Castaner olaylardan aşırı sağcı lider Marine Le Pen’i sorumlu tuttu. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un “Milliyetçilik vatan hainliğidir, ülke sevgisi değildir” yönündeki açıklamalarına Le Pen, “milliyetçi düşmanı” yanıtını vermişti. Castaner, ülke genelindeki gösterilere de toplam 23 bin kişinin katıldığını tahmin ettiklerini belirtti.

Sosyal medya üzerinden organize olan eylemciler, Paris’te ulaşımı bloke etmeyi amaçlıyordu. “Sarı yelekliler,” Paris’in yanı sıra ülkenin çeşitli kentlerinde protesto eylemleri düzenlenmesi çağrısı yapmıştı. Geçen haftadan bu yana iki kişinin hayatını kaybettiği gösterilerde 136’sı polis 750 kişi yaralanmıştı. Eylemlerde akaryakıt zamlarının Fransa’da özellikle kırsal kesimde yaşayan ve işlerine gitmek için araç kullanmak zorunda olan çalışanları etkilediği vurgulanıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler