Fransa’da öfke dinmiyor

Fransa’da, akaryakıt zamlarıyla birlikte alevlenen Macron yönetimine karşı protestolar başta başkent Paris olmak üzere ülke genelinde dün de sürdü.

Yayınlanma: 01.12.2018 - 21:48
Abone Ol google-news

Yaklaşık iki hafta önce sosyal medyadan başlatılıp meydanlara inen, “Sarı Yelekliler” adı altında gerçekleşen eylemlerde dün Paris sokakları adeta savaş alanına döndü. Paris’teki ünlü Champs-Elysees Caddesi polis tarafından kapatıldı.

<haber-dikey:1157693>

 

En az 80 kişi yaralandı

Alana girmeye çalışan eylemcilere polis göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla müdahale etti. Kimi gruplarla polis arasında çatışmalar yaşandı. Bazı eylemciler arabaları, çöp kutularını ateşe verdi. Olaylarda 14’ü güvenlik görevlisi 80 kişinin yaralandığı yerel basına yansıdı. Fransa Başbakanı Edouard Philippe, Paris’te 5 bin 500 olmak üzere Fransa genelinde dünkü eylemlere katılımın  36 bin olduğunu savundu. Eylemleri düzenleyenler ise bu sayının daha fazlasına işaret etti. Paris’teki gösterilerde 205 kişinin gözaltına alındığı da belirtildi. Zafer Takı anıtının önünde toplanan yaklaşık 3 bin eylemci Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yönetiminin tartışmalı ekonomik reform paketine, akaryakıt fiyatlarına, vergi artışına zamma tepki gösterdi. Eylemciler “Macron İstifa”, “Vergileri durdurun”, “İşe gitmek artık bizim için lüks haline geldi”, “Eylemler, devrime dönüşebilir” sloganları attı.
Paris’teki eylemleri engellemek için polis 8 metro istasyonu ve şehir merkezine giden bütün yolları kapattı. Ama engellemelere rağmen Paris’in merkezine akın eden grupların bir kısmı Champs-Elysees Caddesi’ne giriş yaptı. Güvenlik güçleri, eylemlerde aşırı sağcı grupların provosyona giriştiği görüşünü dile getirdi.

Hükümet ikna edemedi

Macron yönetimi protestoların önünü kesmek için hafta arasında petrol fiyatlarındaki artışın küresel ısınma ile mücadeleye aktarılacağı açıklamaları yapmış, eylemci grupların temsilcileriyle bir araya gelme yönünde adım atmış ancak ikna çabalarından sonuç alamamıştı. Dünkü eylemler sırasında Macron, G-20 zirvesi çerçevesinde Arjantin’deydi. Paris’te geçen haftaki eylemlerde de çatışmalar yaşanmış, çok sayıda kişi yaralanmış, yüzlerce eylemci gözaltına alınmıştı.
Fransa’daki “Sarı Yelekliler”‘ eylemi önceki gün akaryakıt zammına protestolar çerçevesinde Belçika’ya da sıçramıştı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler